ЗАЈЕДНИЧКА ПРОШЛОСТ ЗЕМАЉА И РЕГИОНА У ПОДУНАВЉУ ПОКРЕТАЧ РАЗВОЈА МЕЂУСОБНЕ КУЛТУРНЕ САРАДЊЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић примила је данас директора Аустријског културног форума у Београду, који је уједно и аташе за културу Амбасаде Републике Аустрије у Републици Србији Адријена Фајкса (Adrien Feix).

Разговарало се о наставку и интензивирању сарадње у сфери културе између Аутономне покрајине Војводине и савезних држава Републике Аустрије.

Милошевићева је изразила задовољство што је на иницијативу аташеа Фајкса уприличен овај састанак непосредно након што је АП Војводина преузела председавање Заједницом подунавских регија за 2020. и 2021. годину.

„То је прилика за све регионе у Подунављу, а посебно за Војводину, да прикажу сопствене економске, али и културне потенцијале. Покрајина је оснивач 12 значајних културних институција, а води бригу и о медијима на својој територији, што је добра препорука за наставак успешне сарадње са свим аустријским регијама, односно савезним државама“, рекла је Драгана Милошевић.

Она је додала да је међусобна сарадња Војводине и аустријских регија традиционално на завидном нивоу, захваљујући добрим односима између Републике Аустрије и Републике Србије. Као пример настојања да се та сарадња унапреди, Милошевићева је навела договорена гостовања балетског ансамбла Српског народног позоришта у Санкт Пелтену у Доњој Аустрији и Европског балета („Europa Ballett“) из тог града у Новом Саду.

Она је предложила да се потпишу протоколи о сарадњи културних институција, а као пример заједничког рада истакла је ИПА пројекат између Мађарске и Србије – односно Војводине – „Дунавски пут вина“, чији је циљ неговање заједничке традиције и културног наслеђа, а коме је немерљиво допринела и Аустрија.

Адријен Фајкс се сложио с констатацијом да је сарадња између Војводине и аустријских савезних држава одлична, истакавши потребу да се интензивирају институционални контакти и културна размена, при чему и Амбасада и Аустријски културни форум у Београду нуде своје услуге.

Он је истакао да је задовољан сарадњом покрајинских органа и органа локалних самоуправа у Војводини са културним институцијама мањина, што свакако представља добар пример из којега и његова земља може много да научи о узајамном уважавању и неговању заједничке традиције. Како је навео, Влада Аустрије подржава отварање аутобуских линија између двеју европских престоница културе за 2021. годину – Темишвара и Новог Сада.

Саговорници су се сложили да има још много простора за развој сарадње у туризму, култури и уметности, где је свака страна у прилици да нешто научи из позитивних искустава других, али и да понуди сопствена добра решења.