ЗАЈЕДНИЧКА ВЕЖБА МАЂАРСКЕ И СРПСКЕ ВОЈСКЕ НА ДУНАВУ

У сарадњи са Првим пуком за разминирање Оружаних снага Мађарске, припадници Речне флотиле Војске Србије извели су у Будимпешти од 16. до 19. јула вежбу „Гвоздени мачак 2018“ (Iron Cat). На вежби су учествовала два вишенаменска брода из састава Речне флотиле.

Главни део сценарија одиграо се на Дунаву непосредно, испред ратне луке у Будимпешти и увежбане су и усклађене све процедуре и поступци на реализацији ескорта важних личности и терета са блокадом дела пловног пута, саопштило је Министарство одбране Србије.

Циљ вежбе је био да се заједничким увежбавањем и реализацијом вежбе речних јединица Србије и Мађарске унапреди билатерална сарадња, а разменом искустава у примени тактика, техника и процедура учвршћено је и међусобно поверење.

Посебан акценат током извођења вежбе дат је развијању способности заједничке команде за планирање, припрему и извођење мултинационалних вежби те подизању достигнутог нивоа интероперабилности речних јединица.

Завршници вежбе присуствовали су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Желимир Глишовић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић, док је земљу домаћина представљао бригадни генерал Жолт Шандор, заменик команданта Здружене команде Оружаних снага и командант Копнене војске Мађарске.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта