ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОПШТИНЕ ИНЂИЈА И ФАКУЛТЕТА ЗА ИНДУСТРИЈУ И ТЕХНОЛОГИЈУ У ШИЂАЏУАНГУ(КИНА)

Развијање заједничких међународних пројеката у промоцији образовања између кинеског Факултета за индустрију и технологију(ФиТ) и Општине Инђија један је од закључака састанка који је одржан у седишту ове високообразовне установе у Шиђаџуангу.

Кључни чиниоци у економском развоју су, између осталог, едукација младих кадрова и подршка развоју научних дисциплина. У циљу унапређења образовања домаћих кадрова, будућих носиоца економског развоја Инђије, руководство општине Инђија је договорило да се у наредном периоду започне сарадња на размени студената, односно одлазак инђијских студената на усавршавање и праксу на Факултету за индустрију и технологију у Шиђаџуангу.

Колико је наведени факултет значајан, не само за кинеску већ и српску економију, показује податак да компанија која је приватизовала смедеревску железару интезивно сарађује са овом установом у циљу проналажења иновација у производњи, обуку запослених и одлазак на практичну обуку. До сада је значајан број кинеских студената долазило на праксу у Смедерево.

Након обиласка просторија за научну, едукативну, иновативну и практичну обуку студената на факултету, председник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић приближио је кинеским колегама начин функционисања образовног система у Србији. Закључено је да постоји огроман простор за међусобну сарадњу која ће се у наредном периоду детаљније дефинисати.

Факултет за индустрију и технологију у Шиђаџуангу похађа преко 17 хиљада студената у 66 смерова где предаје преко 500 професора. Једини је у округу Хебеј изабран од стране државе као центар за иновације и проглашен је за један од 25 најбољих факултета у Кини. Простире се на површини од скоро 10 хектара на којем се налазе сви садржаји неопходни за несметано студирање младих кадрова.

Осим кинеских студената, на овом престижном факултету студирали су и студенти из САД, Канаде, Немачке и Кореје који данас заузимају важно место у матичним државама.

Руководство општине Инђија жели да, омогућавањем усавршавања наших студента на ФиТ-у, подигне на значајно виши степен економски развој и ближе успостави сарадњу између српских и кинеских стручњака.

Извор: Општина Инђија