ЗАЈЕДНИЧКИ РАД НА УНАПРЕЂЕЊУ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Дом здравља Сомбор је у петак и суботу, 17. и 18. маја, био место на ком су се окупили представници Завода за јавно здравље Сомбор, Опште болнице „Др Радивој Симоновић“, Дома здравља Сомбор и Савета за здравље Града Сомбора, а повод је био пилот пројекат „Примарна здравствена заштита и интегрисане услуге“.

Пројекат спроводи Регионална канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) за Европу и Канцеларија СЗО у Србији.

Циљ овог пројекта је да се здравствене услуге на свим нивоима здравствене заштите повежу, ојачају и промовишу у складу са потребама појединца и становништва.

Град Сомбор је стекао услове да се са овим пилот пројектом баш овде започне захваљујући добром Локалном плану јавног здравља.

Презентацију пројекта и упознавање са Европским оквиром за акцију за интегрисане услуге (EFFA IHSD) одржао је др Александар Бојовић из канцеларије СЗО у Србији.

„Имајући у виду дугогодишњу историју и добру традицију примарне здравствене заштите у Србији, локалне савете за за здравље као нешто ново, нову Стратегију о јавном здрављу која је прошле године ступила на снагу, нови Закон о јавном здрављу и све те неке предуслове, дата је могућност да се крене са овим активностима. СЗО је са Министарством здравља Републике Србије видео Сомбор као једну од локалних самоуправа која је имала добар, већ успостављен и функционалан Савет за здравље, који је радио и у том тренутку завршавао Локални план јавног здравља, што нам се учинило као добра полазна тачка за имплементацију ових активности и заједничко учење, како би се унапредила здравствена заштита на примарном нивоу“ рекао је др Бојовић.

Презентацији су присуствовали и др Далибор Форгић, већник Града Сомбора за област здравства и социјалне заштите и др Дарко Косановић, председник Савета за јавно здравље Града Сомбора.

Извор: Град Сомбор