ЗАЈЕДНИЧКИ ЗАДАТАК ЈЕ ДА ОЖИВИМО СЕЛО И ЗАДРУГАРСТВО

„Покрајински секретаријат за пољопривреду, још приликом пројектовања буџета за 2017. годину, посебно је препознао земљорадничке задруге као потенцијалне кориснике бесповратних финансијских средстава. А оно што смо на почетку мандата ставили за приоритет, јесте сарадња са задружним сектором“, истакао је Вук Радојевић на данашњем састанку у Новом Саду посвећеном унапређењу економског положаја земљорадничких задруга кроз програме подршке развоју задругарства у Србији.

Радојевић је пред почетак овог састанка у Задружном савезу Војводине, којем је присуствовао и министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа Милан Кркобабић, представници покрајине, струке, задружних савеза, Универзитета у Новом Саду, истакао да заједнички задатак свих који су укључени у пољопривреду јесте да допринесу „да се оживи село и да се оживи задругарство.“

Он је нагласио да оживљавања задругарства у 2017, представља резултат синхронизованих активности између Републичке и Покрајинске владе. Како је истакао, после дугог низа година, није да се само говори о значају удруживања и значају опстанка кроз удруживање средњих и малих пољопривредника у задруге, чему у прилог иде и нови закон о задругама, већ заједничким деловањем сада имамо и конкретна финансијска средства на располагању за подстицаје у овој области.

Радојевић је истакао да ће се са подстицајима у развој задругарства наставити и у 2018. години. Ресорни секретаријат ће заједно са Задружним савезом Војводине и Покрајинским секретаријатом за образовање организовати едукације у средњим пољопривредним школама у Војводини. Он је навео да је битно младима указати на значај бављења пољопривредном производњом, на значај задругарства и истовремено да се упознају са субвенцијама која су им на располагању од стране државе, стартап програмима, као и са могућностима у оквиру ИПАРД фондова. Реч је о подизању нивоа свести да је удруживање најбољи начин да оснаже и укрупне своје интересе на тржишту.

Министар Кркобабић изјавио је да је Задружни савез Војводине право место за разговор о обнови задругарства, да најкомпетентнији представници струке, државе, покрајине, задружних савеза, на челу са академиком Драганом Шкорићем, „под лупу“ стави програм који подразумева одобравање 825 милиона динара за оснивање нових и поспешивање рада постојећих задруга, који ће бити предложен Влади Србије, а након усвајања следи јавни позив.

„Идеја је да то буде 60 до 70 задруга, што нових што постојећих, с тим што је тема данашњег скупа формирање тзв. сложених задруга. Ми смо спремни, да издвајамо око 2,5 милиона евра за формирање пет сложених задруга. Спремни смо да у те, сложене задруге, уложимо бесповратна средства у износу до пола милиона евра. Видећемо у којим то деловима Србије имамо „здраве“ задруге које су способне да формирају једну сложену задругу. Очекујем да ћемо на територији Војводине формирамо најмање једну сложену задругу“, изјавио је Кркобабић.

Извор: Влада АП Војводине