ЗАЈЕДНИЧКОМ САРАДЊОМ КА ДАЉЕМ УНАПРЕЂЕЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Председник Привредне коморе Војводине (ПКВ) Бошко Вучуревић и председник Задружног савеза Војводине (ЗСВ) Радислав Јованов потписали су данас у ПКВ Споразум о сарадњи, у циљу успостављања основа за трајну и континуирану сарадњу, што је подржао и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.

Том приликом, председник Вучуревић истакао је да је данашње потписивање Споразума резултат дугогодишње сарадње ПКВ и ЗСВ. „Ми данас хоћемо да институционализујемо нашу сарадњу, која је на највишем нивоу“, рекао је Вучуревић и додао да је ЗСВ један од најзначајнијих партнера ПКВ када је у питању пољопривреда. „Ми ћемо овим Споразумом обезбедити широку, континуирану сарадњу између ЗСВ и ПКВ, а циљ је заједнички рад на умрежавању задруга“, истакао је Вучуревић. Он је нагласио да пољопривредна производња показује раст.

Што се тиче укупне спољнотрговинске размене аграрних производа, она је у првих пет месеци ове године износила око 841 милиона евра и бележи повећање од 33,7 одсто у односу на исти период претходне године. Извоз у овом периоду износи 597 милиона евра и он, такође, бележи повећање у односу на посматрани период у претходној години и то за 36,7 одсто. Житарице и производи на бази житарица су доминантна група у извозу војвођанског аграра, и за првих пет месеци ове године остварен је њихов извоз у вредности од 206,3 милиона евра што представља 35 одсто укупног робног извоза војвођанског аграра.

Да ПКВ и ЗСВ већ дужи низ година успешно сарађују, потврдио је и председник ЗСВ Радислав Јованов, који је истакао да је данас та сарадња додатно унапређена. „Ми желимо заједно са ПКВ и Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство да проналазимо нова тржишта за наше чланице. Као што сви знамо, ми све можемо да произведемо, а оно што је данас најактуелније је пласман наших производа. Наше чланице, задруге, задругари, произвођачи су се окренули ка интензивним турама, све више је у фокусу воће и поврће. Потребна су нам нова тржишта, попут Марока, Египта, Кине, Русије, а то можемо да урадимо заједно са Покрајинском владом и ПКВ“, нагласио је Јованов и додао да је један од разлога присуства покрајинског секретара за пољопривреду данашњем потписивању Споразума и да се чланице ЗСВ што лакше изборе са нелојалном конкуренцијом.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић пожелео је успешну даљу сарадњу између ПКВ и ЗСВ и истакао да Секретаријат, од формирања тренутне Покрајинске владе, има изузетну сарадњу са ове две институције. „То представља наше чврсто опредељење да у континуираној комуникацији са произвођачима, струковним асоцијацијама, земљорадничким задругама преко ЗСВ, са ПКВ преко надлежних, ресорних стручних одбора у области пољопривреде, са представницима академске заједнице радимо на унапређењу и усавршавању мера аграрне политике на покрајинском нивоу“, рекао је Радојевић. Он је додао да је ресорни Секретаријат, на бази анализа војвођанског аграра које континуирано ради ПКВ и на основу исказивања потреба задругара, у прилици да унапређује мере аграрне политике.

„То јесте наше опредељење, да заједнички са онима који треба да буду корисници подстицајних мера на покрајинском нивоу, конципирамо квалитетну развојну аграрну политику на нивоу АП Војводине“, рекао је Радојевић и додао да ће у наредним данима Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, преко Развојне агенције Војводине, расписати конкурс само за земљорадничке задруге, који ће бити намењен за набавку нове опреме и система за прецизну пољопривреду, а исто тако и опрему за прерађивачку индустрију, то јест опрему за прераду примарних пољопривредних производа, а конкурсом ће за ову намену бити опредељено 50 милиона динара.

Свечаном потписивању Споразума о сарадњи присуствовали су и директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић, директор ЗЗ Воћар-Сланкамен Никола Котарац, секретар ЗСВ Јелена Несторов Бизоњ, секретар Удружења пољопривреде ПКВ Јелена Дробњак, секретар Удружења индустрије ПКВ мр Зоран Трповски, секретар Удружења услуга ПКВ Бранислав Мамић.