ЗАЈЕДНО ДО БОЉЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ БАНАТА

Представницима туристичких организација, канцеларија и агенција, али и организаторима туристичких и етно манифестација данас су предочене могућности израде Годишњег календара туристичких и етно манифестација у српском и румунском Банату, али и добијање заједничког заштитног знака “Храна из Баната”. То чини и окосницу прекограничног пројекта „Локално наслеђе за активни туризам у Банату“, вредног 345.815 евра, који заједнички реализују Град Кикинде и Западни универзитет у Темишвару. Скупу у Регионалној привредној комори присуствовали су и предузетници који се баве израдом и продајом сувенира, званичници музеја, као и власници угоститељских и смештајних објеката у нашем граду и околини:

– Овим састанком желимо да овдашње организаторе туристичких и етно манифестација, а потом и у Зрењанину и Панчеву, позовемо да нам доставе списак манифестација које се организују на њиховом подручју, а које завређују да се нађу у Годишњем календару манифестација. Ово је прилика да нам власници ресторана понуде јела националне кухиње и размотре могућност добијања знака “Храна из Баната”- изјавио је Саша Танацков, члан ГВ и координатор активности пројекта. Отилија Хедешан, проректорка Западног Универзитета, оценила је да српски ресторани имају традицију националне кухиње, што није случај у Румунији:

– Ваши угоститељи заиста добро промовишу домаћу храну. У румунском и српском Банату храна је слична, а сви знамо за штрудлу, добош торту и кремпиту. Интересантно је и да свако село има своју специфичну кухињу. То је оно што нас интересује – казала је Отилија Хедешан и назначила да се овим пројектом промовишу локално наслеђе и туризам. Планирана је снимање туристичког спота о културном наслеђу Баната и штампање књиге „Банат на 10 начина“. Град Кикинда и Народни музеј на располагању имају нешто више од 42.000 евра.

Извор: Град Кикинда