ЗАКАЗАНА XIX СРБОБРАНСКА БРАЗДА

Месна заједница Србобран организоваће и ове године традиционалну манифестацију „Србобранска бразда“. Ове године по XIX пут у атару Србобрана такмичиће се орачи из целог региона, жељни престижне титуле најбољих која потврђује љубав према плодном чернозему и посвећеност пољопривреди. Такмичење се одржава 01. септембра на парцели Земљорадниче задруге „Србобран“, на Суботичком путу, три километра од насељеног места, (код некадашње Кока коле).

Као и увек, такмичиће се у орању стрништа на 25 цм, са лаким и тешким тракторима по категоријама: Лака „А“ (једнобраздни, двобраздни плугови и плугови обртачи), Средња „Б“ (тробраздни класични плугови или плугови обртачи), и Тешка „Ц“ (четири и више браздни плугови класични или плугови обртачи).

Програм 19. „Србобранске бразде“

07.00 – 08.00 часова – долазак такмичара

08.30 – 09.00 часова – пријем гостију

09.00 – 09.30 часова – отварање манифестације

09.30 – 12.00 часова – такмичење у орању

12.00 – 12.30 часова – додела награда и диплома учесницима и захвалница спонзорима

Након такмичења у орању сви посетиоци ће имати прилику да учествују у традиционалним спортским играма. За све учеснике такмичење је бесплатно, нема котизације, предвиђен је богат награди фонд, обезбеђени су доручак и ручак, као и мали поклони изненађења за најмлађе посетиоце, жене и поклон ваучери за труднице. Пријаве се подносе до 29. августа, лично у Месној заједници Србобран, сваког радног дана од 08.00 до 14.00 часова, или на бројеве телефона 021/730-133 и 063/10-77-652.

Уз дружење и надметање, циљ манифестације је пропагирање и унапређење пољопривредне производње и пољопривредне механизације, као и непосредна размена искустава и сазнања у области пољопривреде. Право учешћа имају сви трактористи, без обзира на пол, старост и на то да ли су запослени у пољопривредном предузећу, земљорадничкој задрузи или су самостални пољопривредни произвођачи. Правила такмичења налажу да орачи обраде одређене парцеле у дубоком орању, а стручни жири, састављен од инжењера пољопривреде, оцењиваће отварање бразде, правац орања, равномерност дубине орања, општи изглед орања, као и завршетак орања и узоравање овратине.

Извор: Општина Србобран