ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА УЦ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ДИРЕКТОРА ЕВРОПСКОГ РЕГИОНА СЦО У СОЧИЈУ

У руском црноморском граду Сочију се 12. и 13. априла 2018. године одржава годишња Конференција директора европског региона Светске царинске организације (СЦО), у чијем раду учествује и Веселин Милошевић, заменик директора Управе царина, као представник Републике Србије.

На конференцији се расправља о усаглашености транзитних система, побољшању процедура и поступака, е-трговини, спречавању илегалних финансијских токова и многим другим темама важним за европски регион СЦО. Поред тога, разговараће се и о процедури избора генералног секретара, а биће представљени и кадидати за ту позицију у овој организацији – актуелни генерални секретар Кунио Микурија (Јапан) и директорка царинске администрације Шпаније Марија Пилар Јурадо Борего.

Поред директора или највишег  руководства царинских администрација земаља европске регије, Конференцији присуствују и представници Регионалне канцеларије за јачање капацитета ROBC, представници Регионалних канцеларија за обавештајне послове европске регије (RILO) и представници секретаријата Светске царинске организације (СЦО).

Подсетимо да се Конференције директора европског региона одржавају једном годишње како би се разговарало о темама које су од интереса за европски регион Светске царинске организације, али и у циљу усклађивања ставова који ће бити заступани на седници Савета СЦО у јуну 2018.

Седница СЦО која нам предстоји у јуну ове године изузетно је важна за Републику Србију, јер ће на њој бити речи о покушају пријема тзв. Косова у Светску царинску организацију, што је за српску страну неприхватљиво. У томе управо лежи и значај састанка који се данас и сутра одржава у Сочију, где ће и о том питању бити речи, па  скупу присуствују и представници Министарства спољних послова Републике Србије и Канцеларије за КиМ.