ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПРИСУСТВОВАО МАНИФЕСТАЦИЈИ „ЖЕТЕЛАЧКИ ДАН“ – ПРИКАЗАН ТРАДИЦИОНАЛНИ ЖЕТВЕНИ ДОРУЧАК, А ЗАТИМ ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ У КОСИДБИ ЖИТА

Зaменик градоначелника Саша Сантовац присуствовао је данас традиционалној манифестацији „Жетелачки дан“, одржаној по 41. пут на житном пољу близу Сунчаног језера крај Мужље.

Ова манифестација први пут организована је 1983. gодине и има за циљ да се посетиоцима, али пре свега младима пренесу некадашњи жетвени обичаји.

Организатори овог догађаја су чланови Удружења породичних газдинстава „Кластер Фокус“, цивилне организације и Савет Месне заједнице „Мужља“, уз подршку Града Зрењанина.Заменик Сантовац обишао је најпре учеснике који су представили традиционални жетвени доручак, а затим и такмичењу у косидби жита.

Организатори кажу да се у тој категорији оцењују и доручак, ношња, алат и вештина косидбе, као и брзина, а да победника и поражених нема, јер је идеја такмичења да се сачувају и прикажу стари обичаји и вештине.-Град Зрењанин годинама уназад подржава ову манифестацију која је веома значајна, јер, показује оно што је наша традиција, а истовремено окупља многе жетеоце из разних делова Војводине. Овде је много учесника и из зрењанинских месних заједница, као и представника из Мађарске. Месна зајеница „Мужља“ и Град Зрењанина заједно организују „Жетелачке дане“, а посетиоци радо долазе да виде начин на који се некада радило на њиви – рекао је Сантовац.

Указао је да Град Зрењанина осим што подржава манифестације које приказују нашу традицију, путем конкурса помаже и садашње пољопривреднике јер је то од великог значаја за даљи развој Зрењанина.

Палатинуш Ервин, председник Савета МЗ “Мужља” рекао је да ове године учествује петнаест екипа из целе Војводине, а да је ту екипа из Мађарске.

– Драго ми је што се окупио и велики број Мужљанаца који подржавају ову манифестацију којом постижемо да се бар на један дан присетимо наших предака како су то они радили и до када ми одржавамо ову манифестацију, до тада ће и традиција и Мужља да живе – рекао је Палатинуш.

Током манифестације, посетиоци су били у прилици да пробају домаће специјалитете, да погледају продајну изложбу овдашњих привредника, пољопривредника и занатлија, а приређен је и програм за најмлађе.

Извор: Град Зрењанин