ZANIMLJIVO PREDAVANJE O JOSEPHINI BAKER U GRADSKOM MUZEJU

U Gradskom muzeju Subotica je 29. septembra 2022. održano predavanja istoričarke umetnosti Klare EvetovićSuknja od banana, Crna Evropa i drugi stereotipi – Recepcija gostovanja Josephine Baker u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu 1929. godine”, navodi subotica.info.

Predavanje na mađarskom jeziku će biti održano 6. oktobra 2022. sa početkom u 18 časova na u Gradskom muzeju Subotica, takođe kao deo pratećih programa gostujuće izložbe Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, koja će biti otvorena do 12. oktobra. 

Divljenje i odbojnost Evropljana na početku 20. veka prema svemu crnom – od američkog džeza preko čarlstona do afričke plemenske umetnosti – posebno su kulminirali u odnosu prema pevačici, plesačici i glumici Džozefini Bejker (Josephine Baker). Osim Pariza, ova francuska umetnica afroameričkog porekla uživala je veliku popularnost i u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu, ali i u Subotici. U predavanju je bilo reči o pozitivnim i negativnim stereotipima njene ličnosti prvenstveno kroz prizmu gostovanja u Zagrebu 1929. godine, analizirajući kako je tadašnje društvo našeg regiona percipiralo jednu talentovanu crnu izvođačicu. Na kraju predavanja se ukazalo i na dva afrička motiva prikazana na plakatima Dušana Jankovića koji se mogu videti u sklopu gostujuće izložbe Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić koji takođe pružaju uvid u karakteristične fenomene epohe, pre svega u negrofiliju i negrofobiju.

 Info: Gradski muzej Subotica

Foto: Svetlana Kolović

Izvor: subotica.info