ЗАПЛЕЊЕНО 18 УМЕТНИЧКИХ СЛИКА НА ВРШКОЈ ЧУКИ

Цариници су 16. априла 2018. године на излазној страни граничног прелаза Вршка Чука запленили 18 уметничких слика непознатих шпанских аутора.

Урамљене уметничке слике различитих димензија покушала је да из Шпаније у Бугарску прокријумчари бугарска држављанка, путница комбија бугарских регистарских ознака.

Мада је возач комбија рекао да сем личног пртљага, ни он ни остали путници немају ништа да пријаве, приликом детаљне контроле комбија, међу личним стварима путника пронађене су и поменуте урамљене уметничке слике. На укупно 18 уља на платну и на шперплочи различитих димензија, непознатих аутора, насликани су пејзажи, мртва природа и портрети.

Бугарска држављанка која се јавила као власница истих, осим што слике није пријавила, није поседовала никакав доказ о власништву. Она је између осталог рекла, да није знала да слике мора да пријави, јер јој то нико није рекао, као и да је слике сакупила на отпаду, односно на улици, где су их остављали бивши власници заједно са непотребним стварима.

Без обзира на ове тврдње, пресудом надлежног суда, уметничке слике су трајно одузете, а бугарска држављанка и новчано кажњена због покушаја кријумчарења.

Извор: Управа царина Републике Србије