ЗАСЛУЖНИМА УРУЧЕНА ГРАДСКА ПРИЗНАЊА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић уручили су овогодишњим добитницима градских признања Октобарске награде и Новембарску повељу.

За изузетна остварења у области културе и уметности, неговањем народног стваралаштва и традиционалних вредности, кроз игру, песму, обичаје и материјалну културу, чиме потврђује идентитет Града Новог Сада као културне престонице, Октобарска награда припала је ансамблу „Вила“ српског културно-уметничког друштва „Железничар“. За изузетна остварења у вишегодишњој издавачкој делатности, којима се препознаје, обнавља и чува национални идентитет и представља светска историјска, уметничка и културна баштина, ово градско призање додељено је Издавачкој кући „Православна реч“. Октобарска награда уручена је и доц. др Мирославу Копањи због изузетног доприноса друштвеном и привредном развоју, као и оствареним резултатима у промовисању шаха у Граду Новом Саду.

За резултате у просвети остварене развијањем стваралачких и радних потенцијала ученика и професора средњих школа у Новом Саду, којима се усваја принцип целоживотног учења и одржаности наставе у животном окружењу, Новембарска повеља додељена је директору Техничке школе „Милева Марић – Ајнштајн“ др Станку Матићу.

– Нови Сад је поносан што има Издавачко предузеће „Православна реч“, које обнавља и чува наш национални идентитет, и свету представља нашу културну баштину, које је својеврстан светионик наше историје и културе. Нови Сад је, као Европска престоница културе 2021. године, поносан и на то што има Ансамбл „Вила“ КУД-а „Железничар“, који кроз игру, песме и обичаје негује народно стваралаштво и традиционалне вредности. И коначно, за шах се каже да је испит ума. У неким земљама је обавезан предмет у школи. У Новом Саду ужива велику популарност. За доц. др Мирослава Копању то је животна мисија. Захвални смо и овогодишњем носиоцу Новембарске повеље Града Новог Сада др Станку Матићу, директору Техничке школе „Милева Марић-Ајнштајн“, за изузетне резултате остварене у просвети, за развијање нових стандарда, за промовисање учења за живот, а не бубања, за то што је показао како директори живе за свој колектив, како могу да буду и вође и другари – рекао је градоначелник Вучевић приликом уручивања градских признања овогодишњим лауреатима.

Према речима председника Скупштине Града Новог Сада Здравка Јелушића Скупштинска комисија је имала озбиљан задатак да од великог броја пристиглих пријава предложи оне који ће понети та престижна признања.

– Сваки град има своје темеље и они су обележени датумима. Један од најчвршћих темеља нашег града је управо датум када је у борби против фашизма извојевана слобода Новог Сада. Добитници награда, које додељујемо на данашњи дан, би требали да преносе дух људи који су веровали да живот без слободе нема смисла, који су у борби за ослобођење жртвовали оно најважније и које ми никада не смемо заборавити – изјавио је Јелушић.

У име награђених, представницима Града се захвалио и присутнима обратио директор Издавачке куће „Православна реч“ Зоран Гутовић.

– Данас је велики дан за Нови Сад, за његове становнике, а посебно за нас који смо одабрани међу многим заслужним грађанима да понесемо ова признања. Она нас обавезују да будемо још бољи и ја лично се томе веома радујем – истакао је Зоран Гутовић.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, док се Новембарска повеља додељује поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.