ЗАШТИТА ПРОЛЕЋНИХ УСЕВА ОД КОРОВА

Ратари у јужном Банату ових дана спроводе хемијску заштиту пролећних усева од корова, наводи РТВ. У Институту „Тамиш“ упозоравају на то да је последњих година примећено да велики број произвођача користи прекомерне дозе хербицида, покушавајући да избегну примену прописаних агротехничких мера.

Заштита њива од корова једна је од главних брига ратара у ово доба године. Захваљујући појефтињењу заштитних средстава и јурњави за зарадом јужнобанатски пољопривредници занемарују прописане агротехничке мере и прибегавају злоупотреби хербицида, односно њиховој прекомерној употреби.

Прекомерна примена пестицида, у овом случају хербицида, или примена када им време није, када су врсте које гајимо прошле ту фазу доводи до стреса на усевима. Као последицу тог стреса имамо појаву сапрофита на тим биљкама, а касније у складиштима ти сапрофити продукују микотоксине, и ми имамо проблем са квалитетом роба.

Проблем је начин на који се приступа производњи усева.

То је пре свега узан плодоред. Две до три биљне врсте гајимо, а у таквиим условима корови се врло добро прилагођавају, налазе своје место, а уколико би то били четворопољни, петопољни плодореди сигурно да би тај потенцијал закоровљености био мањи.

Светски тренд је да се смањује потенцијал закоровљености њива а тиме и промена хемије, и то одржавањем хигиијене њива механичком обрадом.

Оно што је тренд у свету, доста се развија механизација која се користи за различите мере неге које врло ефикасно штите од корова. Различите врсте култиватора, чешљастих дрљача и тако даљле. То је опрема која је првенствено била развијана за органску производњу и та искуства из органске производње се све више примењују у конвенционалној, у тим одрживим системима попљопривредне производње.

Наш саговорник инсистира на ваљаној предсетвеној обради, и позива ратаре да се обрате пољопривредној стручној служби како би добили одговарајуће савете за правилну производњу.

Извор : РТВ