ЗАШТО АНА ВОЛИ СРБИЈУ?

Ана Милићевић ученица седмог разреда Основне школе “Слободан Бајић Паја” из Доњег Товарника једина је из наше општине, чији рад је награђен на свечаном затварању Дечије недеље, одржаном у недељу у Палати “Србија”, а награде деци учесницима уручио је председник Републике Србије Александар Вучић, који је том приликом истакао да се читајући дечије радове уверио у изузетну љубав коју гаје према Србији.

„Важно је да деца и овако мала разумеју одговорности. Живот није увек само леп, морате бити спремни и одговорни да размишљате како да допринесете друштву и како уз љубави према породици и Србији да допринесете бољој будућности и себи и својој земљи“ – поручио је председник Вучић.

Своју прву песму Ана Милићевић написала је у другом разреду основне школе и ово није први пут да учествује и осваја награде за литерарно стваралаштво, али, како нам је рекла, овогодишња награда за песму “Зашто волим Србију” посебно је чини срећном и поносном.

“Веома сам задовољна наградом и поносна, јер сам једина из наше општине која је присуствовала свечаном затварању и додели награда, али и зато што ова награда представља нешто највише што сам постигла до сада писањем песама” – рекла нам је Ана.

Током прошле седмице у школама широм Србије, организоване су разне активности за децу у оквиру Дечије недеље која је ове године одржана под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа“. У основној школи у Доњем Товарнику Ана Милићевић написала је песму на тему “Зашто волим Србију”, а по речима њене професроке срспког језика Милице Пекић од 250 радова у категорији од 5. до 8. разреда, Анин литерарни рад је ушао међу 20 најбољих.

“Понос наше школе, Ана Милићевић, била је почаствована да присуствује на свечаној церемонији затварања Дечије недеље. Тема литерарног конкурса је била „Зашто волим Србију“, а Ана је на задату тему написала предивну песму. Плакета коју је добила овом приликом, увек ће је подсећати на остварен успех јер ретки су они који имају част да посете Палату Србије” – изјавила је Пекић.

На свечаном затварању награђено је 50 уметничких радова, а Ана је награду добила за изванредно написан литерарни рад на тему “Зашто волим Србију”:

Зашто волим Србију?

Шта има да се воли код земље мале,

На Балкану, где стоје планине старе,

Где се мирис малине ваздухом вије,

Шта да се воли код земље Србије?

 

Шта да се воли у тој земљи сељака,

Земљи песме, вина и весељака,

Где се на слави ‘’Ужичко’’ ори,

Док тамјан у кандилу тиња и гори.

 

Шта да се воли у тој земљи војника,

Двоглавог орла и његовог крика,

Обележене гробовима незнаних јунака,

Земљи поносних, непокоривих снага.

 

Шта да се воли у земљи православља,

У земљи Душана, Саве и Лазара

Где крст часни сваку кућу краси,

Да нам српски народ сачува и спаси.

 

Шта се воли у земљи где народ поносно збори,

Тамо где се свуда наша тробојка виори,

Питање само одговор даје,

Слава јој вечна и нек још дуго траје.

Извор: Општина Пећинци