ZAŠTO JE DOBRA MAJČINA DUŠICA?

Majčina dušica (Thymus serpyllum)  ima mnoga narodna imena: bakina dušica, babja duša, bukovica, vreskovina, divlji bosiljak, dušička, materina dušica, materka, tamjanika… što ukazuje na njenu veliku rasprostranjenost.

Majčina dušica je omiljeni lek, ne samo u narodnoj nego i u naučnoj medicini. Kod nas se upotrebljava vekovima, posebno u planinskim krajevima, pre svega u lečenju organa za varenje i, ređe, disajnih organa.

Rasprostranjena je od morskih obala do snežnih granica, u nas – od Južne Srbije do peskovitih delova Fruške gore.

Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka.  Cvetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, ali  ukus je pomalo gorak. Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvetovima.

Deluje antibakterijski i ublažava grčeve. Za smirivanje kašlja koristimo je u kombinaciji s drugim lekovitim biljem (čajna mešavina), ili kao gotov preparat u obliku kapi ili sokova.

Ulje od majčine dušice ublažava glavobolje, smanjuje bolove u slučaju neuralgije, išijasa i reume. Eterično ulje majčine dušice sadrži 20-54% timola. Timol pripada prirodnoj klasi jedinjenja poznatih kao “biocidi” (supstance koje mogu uništiti štetne organizme). Kada se timol nađe zajedno sa drugim sastojcima koji imaju slično dejstvo, kao što je karvakrol – što je slučaj kod majčine dušice, onda pokazuje izrazito antimikrobno dejstvo. Utvrđeno je da timol može smanjiti bakterijske rezistencije na uobičajene lekove kao što je penicilin.
Sastojci majčine dušice pomažu kad se radi o kataru želuca i creva, kao i u slučaju proliva, jer sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija i ublažavaju grčeve.

Miris okrepljuje i umiruje vegetativni nervni sistem, pa se upotrebljava u biljnim jastučićima kao psihoterapija za decu i odrasle.

Za spoljašnju upotrebu, majčina dušica se često koristi u raznim kupkama, za pranje i obloge.

Često se koristi i kao začin jelima jer poboljšava apetit i umirujuće deluje na organe za varenje.

Pravilna doza i upotreba:

Način upotrebe. Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre provrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Kupka: za potpunu kupku potrebno je 200 g majčine dušice. Tinktura od majčine dušice: na podnevnom suncu ubranim cvastima rastresito napuniti jednu bocu do grlića, preliti rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40%, i ostaviti na suncu 14 dana.

 Ulje od majčine dušice: na podnevnom suncu ubranim cvastima napuniti jednu bocu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem, tako da nivo ulja bude viši za dva prsta.Ostaviti 14 dana na suncu ili blizu grejnog tela. Jastuče: biljke staviti u jastuče i zašiti otvor.

Izvor: Domaćinska kuća