ЗАШТО ЈЕ ДОШЛО ДО ЗАСТОЈА У ИЗВОЗУ ЈУНЕЋЕГ МЕСА У ТУРСКУ?

Привремени застој извоза јунећег меса у Турску није погодио само Србију већ и друге државе које имају сличан аранжман за извоз на то тржиште, пише „Политика“. Како наводи лист позивајући се на незванична сазнања, једини разлог јесте тај што се чека да Турска, на највишем нивоу парафира измене уговора о слободној трговини, који је прошао скупштинску процедуру.

Очекује се и да ће у Београд ускоро стићи министар пољопривреде Турске и да ће једна од тема бити реализација уговора који је од значаја за домаће говедарство, преноси „Политика“. Србија је и Турска су крајем децембра договориле бесцарински извоз од 8.000 тона јунетине за 2019. годину, а надлежни су уверени да после краткотрајног застоја извоза из процедуралних разлога, неће бити проблема да овај посао врло брзо почне да се реализује.

Најављено је да ће бити настављени преговори о увећању квоте за 10.000 тона, јер су купци у Турској задовољни квалитетом нашег меса.

Извор : Б92