ЗАШТО ПОРОДИЛИШТЕ ЗОВЕМО БЕТАНИЈА

Новосадско породилиште, уједно и главно војвођанско, знамо као Бетанија. Тако означавамо и припадајућу градску четврт. Својевремено, када сам питала неке људе зашто тај назив, помињали су ми Марију Терезију и нешто што су начули, али нису знали зашто баш Бетанија. Елем, ево разјашњења које смо добили од туристичког водича у Јерусалиму.

Многа древна библијска места заступљена су широм света на разне начине. Често болнице, колеџи и друге установе носе баш такве топониме. Оно што ми зовемо Витанија, на енглеском je Bethany. И ето нама одговора, који је новозаветни.

Место Витанија је на око 3 км од Јерусалима, до њега се раније могло доћи пешице преко Маслинове горе, а сада мора цестом и кроз чек-поинт. Људи обично посећују Лазарев гроб. До њега се силази каменим степеницама а на крају се сви провлаче кроз уски пролаз, отприлике 40 * 30 цм. Сви се лако провуку, без обзира на стас и узраст. А често се доле очита и молитва.

Исус је васкрснуо Лазара у четврти дан по смрти. После васкрсења Лазар је био епископ на Кипру. Празнује се на Лазареву суботу пре Ускрса, када се носе звончићи, освештане палмине или маслинове гранчице, а код нас врбове. До Другог светског рата, Лазарева субота или Врбица, била је и школска слава. Свакако је симбол дечје радости, пролећа и рађања.

Ако сте ви чули други разлог зашто је породилиште Бетанија или од када то датира, пишите нам у коментарима.

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;