ZAVRŠEN 20. NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL

Spektakularnim nastupima „DŽambo big benda“ (sastavljenog od Big benda RTV Slovenije, DŽez orkestra HRT i Big benda RTS-a) pod dirigentskom palicom Zigfrida Figla (Siegfried Feigl) i njujorškog saksofoniste Simus Blejka (Seamus Blake) sa kvartetom THE FRENCH CONNECTION, u subotu 17. novembra na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog Narodnog pozorišta, završen je 20. Novosadski džez festival.

Vatromet oduševljenja izazvali su džez muzičari okupljeni oko tri big benda iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, specijalno za ovaj festival posle 28 godina. Iz publike su ih bodrili veterani džeza: Vojislav Bubiša Simić, Jovan Adamov, Zolika Hegediš, Bora Višnjički…

Svaki od tri sastava svirao je po petnaest minuta, po tri kompozicije naizmenično, a potom su zasvirali svi zajedno pod upravom austrijskog dirigenta Zigfrida Figla.

Big bend RTV Slovenije postoji kontinuirano od 1945. godine i ponosi se činjenicom da je među najstarijim orkestrima ove vrste u svetu. NJegovi počeci i prvi uspesi se u velikoj meri mogu pripisati Bojanu Adamiču (1912–1995), dirigentu i kompozitoru koji je još tokom Drugog svetskog rata vodio svoj orkestar.

DŽez orkestar Hrvatske radio-televizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim 70-godišnjim trajanjem, svrstava se među najdugovečnije big bendove na svetu. Utemeljen je u sezoni 1946/1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati.

Big Bend RTS osnovan je 1948. godine pod imenom „Zabavni orkestar Radio Beograda“ u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine, odvajanjem gudačkog ansambla, započeo rad kao veliki džez orkestar – big bend. Dugi niz godina orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen „Bob“ Guteša, Vojislav „Bubiša“ Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Zajednički nastup ova tri orkestra, novosadska publika ispratila je burnim aplauzima u nadi da neće dugo čekati na njihovo novo okupljanje.

Da podsetimo, tokom protekla tri dana ovogodišnjeg džez festivala, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, nastupilo je 10 bendova iz zemlje i inostranstva.

Prvi dan ostaće upamćen po nastupu Macha Gharibian tria iz Francuske, njujorškog kvarteta THE STEVE WILSON & WILSONIAN’S GRAIN i austrijskog Julia Siedl tria.

Izraelski sastav Shalosh, zatim kvartet THE JEFF „TAIN“ WATTS i kvintet “The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors” koji predvodi Marko Pignataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije iz Bolonje, obeležili su drugi dan festivala.

Po završetku glavnog programa, u sva tri dana, najodanija džez publika uživala je u SNP klubu u DŽem Sešn – u House Bend-a koji čine: Kristijan Mlačak (saksofon), Aleksandar Bahun (klavir), Fedor Ruškuc / Igor Molnar (bas-gitara, kontrabas) i Dušan Ivanišević (bubnjevi).

Pred početak samog festivala održan je i uvodni program, koji je trajao od 7. do 12. novembra, na kome su bile upriličene radionice posvećene instrumentima, kao i radionice za pedagoge kao novina ovogodišnjeg džez festivala.

Održane su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad po programu „El sistema, kao i radionice u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović.“ U Kulturnom centru Novog Sada, na „Tribini mladih“, priređena je i zajednička radionica na kojoj su deca iz svih institucija zajedno učestvovala.

Deo ovogodišnjeg džez festivala bili su i koncerti. Od 6. do 14. novembra novosadska publika imala je priliku da uživa u izvedbama DŽez hora fakulteta muzičke umetnosti, Aleksandar Dujin Orkestru i plesnom orkestru RTV, kao i u izvedbi Dragon’s Fuelkestra i Tria Jovićević – Vojčinski – Mikloš (brod Cepelin). Publiku vernu džezu zabavljali su i Ivan Švager Ambire Bend i Jazz Connection.