ZAVRŠEN FILMSKI FRONT

Pred punom bioskopskom salom Kulturnog centra Novi Sad, sinoć je zatvoreno šestnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Filmski Front dodelom nagrada u zvaničnim festivalskim selekcijama.

Nagradu za najbolji film u selekciji Srbija/region osvojio je filmu „Peloid“ Bojana Stijovića. U oceni stručnog žirija, koji su činili Ana Nedeljković, rediteljka, Ivan Velisavljević, dramaturg i Josip Lukić, reditelj, stoji da je reč o duhovitom filmu, u kom se ogleda stilska ujednačenost i dramaturgija koja drži gledaoce u neizvesnosti do poslednje scene.

Pobednik druge zvanične selekcije – Međunarodna selekcija, u kojoj publika bira najbolji film jeste May Day (2017) belgijiskih autora Olivera Magisa i Federika De bula.

„Svake godine rastemo. Puna sala i oboreni rekordi kada je reč o broju prijavljenih filmova svedoče o tome. Nažalost, ove godine Filmski front jedini je takav filmski festival u Novom Sadu, gradu koji voli ovu umetnost. Zbog toga smo ove godine, pored zvaničnih festivalskih selekcija, dosta pažnje posvetili i pratećem programu Festivala. Radimo sa srednjoškolcima pa smo tako organizovali radionice za pisanje filmskih kritika, u program smo uvrstili i dokumentarne filmove i matine filmova za decu, a rešili smo da odemo i korak dalje i otvorimo konkurs za autore animacija, prezentacija, animiranih gifova, animiranih elemenata i svih ostalih radova koji spadaju u novu kategoriju – GraMoFront,“ objašnjava direktorka Festivala, Nina Latinović.

Osim zvaničnih selekcija, sinoć je prikazan dokumentarni film „Majči“, Josipa Lukića, jedan od filmova koji je ove godine podigao najviše prašine u čitavom regionu.

„Zapravo je, to je jedan veliki eksperiment, jer se radi samo o nekom blebetanju, razgovaranju. Imao sam neki koncept u glavi i dovoljan broj godina životnog iskustva da bi mogao to –život moje majke- pretvoriti u gledljiv film.  Da to proteče. Imao sam neke režijske koncepte u glavi ali jednostavno ne možete uticati koliko će to biti zanimljivo, kako će vam sagovornik u dokumentarnom filmu reagirati. Puno se stvari spoji, pa se zato film smatra umetnošću,“ objašnjava reditelj, Josip Lukić.

Tokom rekordna četiri dana festivala u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada prikazano je preko četrdeset kratkometražnih filmova podeljenih u dve takmičarske selekcije, a pored glavnog programa, Festival je definitivno obeležila ogromna posećenost pratećeg programa koji je ove godine sadržao i DokuFront, matine za najmlađe – Frontić, selekciju Horor filmova, radionice filmske kritike za srednjoškolce ali i druženja van bioskopske sale! Već 16 godina, reč je o festivalu koji neguje iskrenu ljubav prema autorskom izrazu.