ЗАВРШЕН ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ „МЛАДИ ЗАЈЕДНО“

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић, директорица Средње економске школе Сомбор Наталија Катанић и бивши директор Драгомир Миљић присуствовали  су данас у мађарском граду Кишкунхалаш завршној конференцији поводом привођења крају пројекта „Млади заједно“, сарадња младих у области заштите природе, промоције здравих стилова живота, културног наслеђа и унапређивања туризма кроз прекограничну сарадњу.

Средња економска школа Сомбор (Западнобачки округ) и Стручни центар и школа са домом ученика Вари Сабо Истван Кишкунхалаш из Бач Кишкун регије успешно су учествовале на другом позиву за подношење предлога пројеката, који је лансирао Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија. Пројекат „Млади заједно“ представља наставак сарадње две партнерске школе из претходно реализованих ИПА пројеката. Укупан буџет пројекта износио је 116.903,25 евра, а износ средстава Европске уније је 99.367,76 евра.

Говорећи о значају, циљу и резултатима пројекта, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора, је истакао да је циљ пројекта унапређење проактивног учешћа младих људи у промовисању туризма прекограничног региона у области културе, културног наслеђа, спорта и заштите природе путем заједнички планираних и реализованих активности, што ће допринети квалитетнијем провођењу слободног времена младих.

„Сведоци смо да последњих година млади све мање комуницирају међу собом, све више времена проводе за компјутером, нису довољно упознати са туристичким и осталим потенцијалима овог региона. Зато је овај пројекат веома битан, јер су се код младих стимулисали активизам и волонтеризам кроз културне размене, интерактивне радионице, посете и размену искустава. Поред школа, у пројекат су биле укључене и невладине организације и локалне заједнице, а све ради стицања бољег увида у проблеме младих“ рекао је Антонио Ратковић и додао: „Учешћем у свим активностима које су дефинисане пројектом, млади људи постају особе свесне важности очувања културног наслеђа, са вишим степеном еколошке свести и развијенијим осећајем одговорности што је био и циљ пројекта.“

„Драго ми је што се сарадња две партнерске школе наставља и након свих заједничких активности и желим вам у будућности још пуно заједничких пројеката“ истакао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић у свом обраћању на завршној конференцији пројекта „Млади заједно“ који је трајао од 1. марта 2018. године до 28. фебруара 2019. године.

Извор: Град Сомбор