ЗАВРШЕН ПРВИ КРУГ ЛИЦИТАЦИЈЕ ЗА ЗАКУП ДРЖАВНОГ ЗЕМЉИШТА

Од укупно 15.800 хектара пољопривредног земљишта у државној својини на територији града Вршца, у првом кругу закупљено је око 8.000 хектара. Рачунајући и раније уговоре, Град Вршац је ове године у закуп укупно издао око 11,5 хиљада хектара земљишта у власништву Републике Србије.

На територији града Вршца у закуп се издаје укупно 15.800 хектара пољопривредног земљишта у државној својини, што је за око 800 хектара више него претходне године, јер неки од сточара нису добили сагласност на одлуке од стране Министарства пољиопривреде.

Лицитација је трајала два дана: од 7.800 хектара понуђених првог дана, излицитирано је 3.400, а другог дана од око 8.000 ha, излицитирано је 4.700.

„Поред тих око 8.000 хектара који се излицитирају, имамо и вишегодишње уговоре из 2007. и 2018. године у површини од неких 2.000 хектара, и још око 1.300 хектара на основу сточарства и инфраструктуре која се у септембру додељују“, наводи члан Градског већа за пољопривреду Слободан Јованов.

То значи да је ове године Град Вршац у закуп укупно издао око 11.400 хектара земљишта у власништву Републике Србије. Да ли ће бити другог круга лицитације за преосталих 4.400 хектара државне земље на територији Града Вршца, зависи од ресорног Министарства:

„Ми ћемо се потрудити да све потребне податке и одлуке доставимо Министарству пољопривреде, и очекујемо да ће брзо реаговати у смислу давања сагласности на одлуке, да би пољопривредници до краја године уплатили закуп, и да бисмо ушли у процес другог круга“, објашњава Јованов.

С друге стране, други круг лицитације може бити више или мање интересантан пољопривредницима, и у зависности од временских услова. Како је ова јесен била прилично сушна, од тога колико ће кише пасти у наредном периоду, зависиће и број заинтересованих за закуп земље на пролеће.

Извор: РТВ