ZAVRŠENA ODBOJKAŠKA SEZONA

Odbojkaški savez Srbije je prvi odlučio da prinudno okonča sezonu 2019/20. Izvršni odbor Odbojkaškog saveza Srbije je na elektronskoj sednici, održanoj u utorak, 28. aprila, doneo odluku da se prekidaju i smatraju okončanim takmičenja u Banka Poštanska štedionica Superligi, Prvoj ligi i Prvoj B ligi, navodi subotica.info

Dok fudbaleri polaku počinju sa trenažnim procesom po instrukcijama koje je dalo Ministarsvo omladine i sporta, dvoranski sportovi još uvek nemaju mogućnost nastavka treniranja. Lige nisu završene a pošto je još uvek velika neizvesnost oko početka treniranja u sportskih dvoranama granski Savezi traže modele za okončanje svojih liga. Mnoge Evropske zemlje su već zaključile svoja takmičenja pa je za očekivati da tim putem krene i Srbija.

Većina evropskih zemalja je poništila svoja prvenstva, međutim Odbojkaški savez Srbije je doneo potpuni drugačiju odluku. Proiglasili su pobednike u prva tri ranga takmičenja po trenutnom plasmanu i na osnovu toga krojili lige za naredno prvenstvo. Za prvaka u ženskoj konkurenciji proglašena je ekipa TENT-a iz Obrenovca dok je u konkurenciji seniora titula pripala novosadskoj Vojvodini. Zbog ovakve odluke Spartak je izbačen iz Lige pošto je u treenutku prekida bio na poslednjem mestu. Do kraja su ostala još dva kola sa direktnim rivalima i subotičanke su na terenu mogle da izbore opstanak ali ovakvom odlukom u naredenoj sezoni će igrati u prvoj Ligi. U muškoj konkurenciji Spartak je sezonu završio na petom mestu. 

Odbojkaški savez je doneo odluku da se Super liga neće proširiti, umesto subotičkog Spartaka u ženskoj konkurenciji Ligu popunjava Srem iz Sremske Mitrovice u muškoj umesto Jedinstva u Super ligi će se takmičiti Borac iz Starčeva. Ovom odlukom uskraćena je mogućnost drugoplasiranim ekipama da kroz baraž izbore status u društvu najboljih. Interesantna je odluka da se Super liga ne širi, ali će se zato proširiti tri naredne lige, Prva liga, Prva B liga i druge lige za po dva nova kluba. Ostaje nejasno zašto se jedino Super liga nije proširila a sve ostale jesu.

Očekuje su uskoro i odluka Arkus super rukometne lige gde će predsedništvu biti znatno lakše jer su se klubovi skoro jednoglasno dogovorili i podržali stav direktora Lige da će se ovogodišnje prvenstvo poništiti i da će sastav ekipa u Super ligi u narednoj sezoni biti isti sa jedinom promenom da će se od početka sezone priključiti dve ekipe koje su Srbiju predstavljale u SEHA ligi, Vojvodina i Metaloplastika. Ovakvu odluku su doneli rukometni savezi u skoro svim zemljama u okruženju. Rukometni klub Spartak se pred poslednje kolo regularnog dela sezone nalazilo na sedmom mestu, sa čime su ispunili svoj zacrtan cilj. Trenutno očekuju konačnu odluku Arkus lige i da započnu sa aktivnostima za sledeću sezonu.    

Najneizvesnija situacija je sa košarkaškom ligom i tu će Savez imati velikih dilema oko pronalaženja najboljeg rešenja. Nije okončana ni Košarkaška liga Srbije a Super liga za prvaka države je tek trebala da započne. 

Izvor: subotica.info