ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА РЕНОВИРАЊA ФИСКУЛТУРНЕ САЛЕ У ОШ „ХУЊАДИ ЈАНОШ“ У ЧАНТАВИРУ

Председник Скупштине града Суботице и народни посланик, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), и потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине–националне заједнице Жолт Сакалаш (Szakállas Zsolt), обишли су данас, у Чантавиру, Основну школу „Хуњади Јанош“ поводом завршетка прве фазе радова на реновирању фискултурне сале. Др Балинт Пастор је, тим поводом, изјавио да је ова фаза радова обухватила поправке и замену свих прозора и врата и да је пројекат финансиран средствима опредељеним на конкурсу Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине–националне заједнице у висини од 4,5 милиона динара.

„Пројекте реализујемо у фазама зато што ресорни покрајински секретаријат жели да помогне што већем броју школа у 45 локалних самоуправа, колико их укупно има на територији АП Војводине. Захваљујући овој инвестицији која, као што видите, није мала, фискултурна сала у ОШ ‘Хуњади Јанош’ постала је светлија и безбеднија, а омогућена је и боља вентилација. Ово није једини пројекат који је током 2022. године реализован захваљујући подршци Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине–националне заједницe која, као што се види, није мала. Средствима тог секретаријата постављен је и систем за видео-надзор у објекту где су смештени нижи разреди, а израђена је и пројектна документација хидрантске мреже за централни објекат, као и за истурена одељења у Бачком Душанову и Вишњевцу. Вредност та два пројекта је 660.000 динара“, навео је др Балинт Пастор.

Он је истакао да је веома значајно што је, након 30 година, поново у функцији и обданиште у ОШ „Хуњади Јанош“ захваљујући, како је рекао, покрајинским средствима, као и средствима Града Суботице, Генералног конзулата Мађарске у Суботици и Мађарског националног савета.

„У овом мандату суботичке локалне самоуправе, подсетићу, у центру Чантавира су изграђена паркинг-места, асфалтирана је и улица Други Виногради, а израђена је и пројектно-техничка документација за асфалтирење улице Бориса Кидрича. Током 2023. године бушиће се нови бунар, што ће допринети бољем водоснабдевању на територији овог насеља, а припремамо се и за почетак реализације пројекта ‘Чиста Србија’ у оквиру кога ће се у Чантавиру изградити канализациона мрежа у дужини од 25 километара, као и пречистач отпадних вода. Можемо, дакле, с правом да кажемо да реализујемо све оно што најавимо да ћемо урадити и да покушавамо да равномерно развијамо и град, и сва насељена места која припадају граду Суботици“, нагласио је др Балинт Пастор.

Жолт Сакалаш је казао да Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине–националне заједнице, из године у годину расписује конкурс за адаптацију, санацију и реконструкцију школских објеката на територији АП Војводине, али и да му је изузетно задовољство шта данас у Чантавиру могу да се виде радови изведени у оквиру прве фазе реновирања фискултурне сале за које је у 2022. години издвојено 4,5 милиона динара.

„Истрајаћемо у намери да помажемо школама и да развијамо школску инфраструктуру на територији покрајине тако да ћемо и 2023. године расписaти конкурс за адаптацију, санацију и реконструкцију школских објеката на територији АП Војводине. Средства која су обезбеђена буџетом АПВ у овој години износе 175 милиона динара за ове намене, што у први мах звучи као велика цифра, али морамо да узмемо у обзир да имамо око 550 школа на територији покрајине о којима морамо да бринемо. Напоменем обично директорима да приликом конкурисања покушају све пројекте да посложе по фазама, да се сваке године уради по нешто и онда ћемо за неколико година завршити и веће ствари“, истакао је Сакалаш.

Додао је да је намера Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине–националне заједнице све конкурсе распише до краја фебруара.

„Најбитнији су пројекти који се односе на школску инфраструктуру, али мислим да нису мање битни ни конкурси који се односе на образовне пројекте који се спроводе у школама. У последње време, нажалост. имамо много примера школског насиља међу вршњацима у школи тако да ћемо расписати један конкурс којим ћемо пробати да утичемо на свест наставника, ученика и родитеља како бисмо предупредили те ситуациjе. Мислим да је битно да стручне службе школа, као и директори очекују и овој конкурс и да нам упуте што боље пријаве“, закључио је Жолт Сакалаш.

Директор ОШ „Хуњади Јанош“, Габор Сабо, изразио је захвалност др Балинту Пастору и Жолту Сакалашу на огромној подршци коју пружају овој школи која, како је навео, има око 500 ученика, као и два истурена одељења у Вишњевцу и Бачком Душанову.

Друга фаза радова на реновирању фискултурне сале у ОШ „Хуњади Јанош“ обухватиће реновирање тоалета у свлачионицама, као и паркета у фискултурној сали.

Извор: Град Суботица