ЗАВРШЕНИ 49. СУСРЕТИ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ЛУТАКА СРБИЈЕ

Новосађани су се као и увек до сада показали као изузетни домаћини и организатори али су такође показали да најстарије луткарско позориште на овим просторима, Позориште младих, држи примат у овој дивној уметничкој делатности намењеној, не само деци, већ и свима који воле позориште. После три дана у којим је зграда Позоришта младих личила на кошницу преносимо вам извештај жирија о додељеним наградама, о самом фестивалу ћемо писати опширније наредних дана.

 ИЗВЕШТАЈ ЖИРИЈА СА 49. СУСРЕТА

ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ЛУТАКА СРБИЈЕ

Након одгледаних осам луткарских представа на 49. Сусретима професионалних позоришта лутака Србији, жири у саставу: Жељко Хубач драматург  и председник жирија, Драгослав Тодоровић редитељ и Саша Латиновић глумац, донео је одлуку о добитницим награда:

Специјалну награду за глуму жири једногласно додељује Димитрију Аранђеловићу за улогу Моглија у представи „Књига о џунгли“ Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

Награду за најбољу анимацију  „Јанко Врбњак“, коју је установило Мало позориште „Душко Радовић“, жири једногласно додељује Николи Керкезу за анимацију Балуа у представи „Књига о џунгли“ Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

Награду за најбољег младог глумца „Милена Саџак“ коју је установило Позориште лутака Ниш, жири једногласно додељује Викторији Палфи за улогу дечака Васје у представи „Извини мама“ Дечјег позоришта Суботицa – Szabadkai gyermekszinhaz – Dječijeg kazališta Subotica

Награду за глумачко остварење жири једногласно додељује Слобода Тибору за улогу Карлсона у представи „Karcsi kalandjai“ Дечјег позоришта Суботицa – Szabadkai gyermekszinhaz – Dječijeg kazališta Subotica

Награду за глумачко остварење жири једногласно додељује Мирјани Ђорђевић за улогу Иде у представи „Цвеће мале Иде“ Позоришта лутака из Ниша.

Награду за глумачко остварење жири једногласно додељује Срђану Миљковићу за улоге Баштенског патуљка, Бенџамина и пои лептира у представи „Цвеће мале Иде“ Позоришта лутака из Ниша.

Награду за глумачко остварење жири једногласно додељује Алекси Илићу за улогу Шестопрстог у представи „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих, Нови Сад.

Награду за глумачко остварење жири једногласно додељује Наташи Милишић за улогу Плавог Петра у представи „Плави Петар“ Луткарске сцене Народног позоришта „Тоша Јовановић“ Зрењанин.

Награду за најбољу сценографију жири једногласно додељује Христини Надевој за представи „Karcsi kalandjai“ Дечјег позоришта Суботицa – Szabadkai gyermekszinhaz – Dječijeg kazališta Subotica

Награду за најбољу музику жири већином гласова додељује Александру Саши Локнеру за музику у представи „Све за љубав“ Позоришта лутака „Пинокио“, Београд.

Награду за најбољу креацију лутака жири једногласно додељује Олегу Каторгину за дизајн лутака у представи „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих, Нови Сад.

Награду за најбољу режију жири једногласно додељује Димитрију Вихретском за режију представе „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих, Нови Сад.

Награду за најбољи текст жири једногласно додељује Виктору Пељевину и Димитрију Вихретском за текст представе „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих, Нови Сад.

Награду за најбољу представу у целини – Гран при жири једногласно додељује представи „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих, Нови Сад.

За војвођанске.рс пише Драгољуб Селаковић