ЗАВРШЕНИ ЈОШ ЈЕДНИ ПУДАРСКИ ДАНИ

Синоћ су наступом народне певачице Ане Бекуте завршени 27. по реду „Пударски дани“.

Слављење вина, винограда и пудара ова три дана у Иригу пратио је веома богат програм и велики број посетилаца из Ирига и региона, али и гостију из јужне Србије, Македоније, Републике Српске и далеке Пољске.

Прво вече обележили су наступ фолклорних ансамбала и тамбурашког састава „Романса“, док је петак био, пре свега, у знаку дечје креативности, али и свечаности отварања, ватромета и наступа рок групе „Црвена јабука“.

Након ревије „Дете и пас“, дефилеа маскиране дечице из Вртића „Чаролија“ из Ирига и ученика нижих разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Ирига са фењерима од бундева, додељене су награде за најуспешније ликовне, литерарне радове и фењере. Малишане је овом приликом забављао Бане Росић, водитељ дечије емисије на Радио-телевизији Војводине – „Летећа гитара“.

  1. Пударскe данe свечано je отворио непосредно пред концерт „Црвене јабуке“ покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић. Радојевић је посебно похвалио Друштво Ирижана, као и локалну самоуправу за организацију ове, по много чему јединствене манифестације, и истакао да „Пударски дани“ заслужују пуну подршку, јер на најбољи начин негују винску традицију, културу и  обичаје Ирига и целог овог краја.

„Покрајински секретаријат препознаје значај оваквих и сличних манифестација и из тог разлога и финансијски подржавамо организацију и овогодишњих „Пударских дана“. Ириг са око 250 хектара винограда у иришком атару, као и са искораком када је у питању велики труд у погледу подизања квалитета вина, потом добијања ознаке географског порекла „Сремски рејон/Срем“ где су уврштене четири винарије из Ирига са 23 вина достојанствено и репрезентативно представља цео Срем“, истакао је вечерас у Иригу др Радојевић и додао да све то доприноси да произвођачи буду боље препознати како на домаћем, тако и међународном тржишту.

Председник општине Ириг Стеван Казимировић поздравио је овом приликом Ирижане и указао на значајну могућност да вечерас винари и виноградари изнесу своје производе и прикажу их посетиоцима широм региона. Посебну захвалност изразио је на подршци Покрајинској влади и ресорном секретаријату коју пружају за развој воћарства и виноградарства у нашој општини. 

У суботу је програм отпочео у раним јутарњим часовима пристављањем пударског паприкаша у градском парку, дечјом пијацом и изложбом сремских колача у Винској улици. На дечјој пијаци су малишани и васпитачи из Вртића „Чаролија“ представили разноврсне посластице, док су за изложбу сремских колача били задужени активи жена са територије иришке општине и њихове гошће из Македоније и Ваљева, односно Актив жена из Врдника „Врдничанка“, Удружење жена „Срце Срема“ из Нерадина, Актив жена из Ривице, Удружење жена из Јаска и домаћин Актив жена из Ирига са својим гостима из Актива жена „Др Олга Ђорђевић“ из Скопља и „Српске традиције“ из Ваљева.

Поподневни програм красили су наступи десет културно-уметничких друштава и то: КУД „Свети Сава“ Црепаја, КУД „Вук Караџић“ Пландиште, КУД „Банатски Двор“ Банатски Двор, КУД „Жарковац“ Жарковац, КУД „Бранко Радичевић“ Нови Бановци, КУД „Борчански опанак“ Борча, КУД „Бисер“ Путинци, КУД „Душко Трифуновић“ Босанско Брдо, КУД „Српска Црња“ Српска Црња и домаћини, КУД „Змај“ из Ирига.

Последњег дана традиционално се додељују и награде у различитим категоријама, па су тако награде за најбољи пударски паприкаш однели ССШ „Борислав Михајловић Михиз“ и Братство глувих „Ириг“, најбоље уређен вински подрум има Ђорђе Бојчић из Ирига, али и најлепши штанд и најбоље розе вино. Најлепши виноград има Дејан Јојић из Ирига, најтежи грозд Милена Ковачевић из Ирига, најбоље црвено вино Драган Бељић из Голубинаца, а награде за најбољу воћну ракију и ракију од грожђа добила је Јагода Веселиновић из Ирига.

За добар провод последње вечери била је задужена Ана Бекута.

Током трајања манифестације у Винској улици уприличен је и Фрушкогорски сајам вина „Пударев избор“ где се представило око тридесет излагача вина, ракије, меда и бројних производа од воћа и грожђа. Посебно интересантна презентација је презентација вина и ракије коју организују ученици и професори наше Средње стручне школе „Борислав Михајловић Михиз“. Највећи број излагача био је са подручја Фрушке горе, а најпре из наше општине.

За организацију овогодишњих „Пударских дана“ задужени су Друштво Ирижана и Туристичка организација општине Ириг, уз подршку Агенције за рурални развој општине Ириг. Покровитељ манифестације је Општина Ириг.

Извор: Општина Ириг