ЗАВРШЕТКОМ РАДОВА НА ПРЕВОДНИЦИ ПОНОВНА УСПОСТАВА РЕЧНОГ САОБРАЋАЈА

Радове на санацији преводнице у Малом Стапару обишао је директор Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“, Срђан Кружевић. Радови обухватају санацију бетонске конструкције коморе преводнице и хидромашинске опреме, а такође се ради и на санацији обе гвоздене капије уз погонски механизам за отварање и затварање. Кружевић је истакао да Мали Стапар носи са собом велики значај, како за хидро мрежу, тако и за наутички туризам, те је његова реконструкција од виталног значаја, како за општину Кула, тако и за покрајину у целини:

„Објекат на Малом Стапару једини је преостао из времена изградње Великог бачког канала. Ово су први озбиљнији радови и, могу рећи, тотална реконструкција објекта који свакако завређује нашу пажњу, јер је „Водама Војводине“ поверено на чување и на одржавање један објекат који има и историјски и културолошки значај за ово подручје. Као што видите, радимо на репарацији, санацији и занављању моста и, наравно, преводнице и то ће сада представљати једну нову могућност туристичким наутичарима који желе да пролазе овде.“

Кружевића су дочекали представници локалне самоуправе на челу са председником општине Кула, Дамјаном Миљанићем, који је нагласио да су актуелни радови на Малом Стапару по значају одмах иза ревитализације и чишћења Великог бачког канала, посла који је у општини Кула успешно урађен:

„Лична ми је част и лично задовољство да сам домаћин господину Кружевићу, директору „Водама Војводине“, предузећу са којим општина Кула има више него одличну сарадњу. Резултат те сарадње су и ови радови који су капитални и који су,  после измуљавања Великог бачког канала од пре пар година,  по важности одмах иза. Поред ових радова, имамо и низ мањих, али такође значајних, радова на стазама и на уређењу простора у Руском Крстуру, а оно што је мени посебно значајно јесте договор и план које смо направили и који ће кренути са реализацијом већ ове године. Ради се о завршетку стазе од Куле према Црвенки и даље према Сивцу на обали канала који је од, некада најзагађенијег водотока, постао еколошки очишћена и потпуно прихватљива средина“.Овде у разговорима смо дошли до једног новог пројекта, а то је изградња привезишта за бродове у сваком насељеном месту на траси Сивац-Црвенка-Кула, а касније и набавка брода који би служио за превоз ђака и туриста и то ће заиста бити једна атракција и потпуно ново дешавање које ће издвојити нашу општину у Војводини. У плану су још неке ствари као на пример купалишта и стварно сам захвалан директору Кружевићу, јер је досадашњу сарадњу желео да унапреди и та сарадња ће донети велике ствари за општину Кула“.

Крајњи рок завршетка ових радова је 15. октобар. До сада је урађено преко 90% посла, а укупна вредност радова износи 97 милиона динара. Након реконструкције, преводница на Малом Стапару биће од великог значаја за туристички и наутички саобраћај, што ће директно утицати и на развој руралног туризма у овом делу Бачке.

Извор: Општина Кула