ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПАН ПРОЈЕКТА

У свечаној сали Скупштине града Кикинде одржана је завршна конференција ПАН пројекта РОРС 215 који је реализован у сарадњи са Западним универзитетом у Темишвару. Саша Танацков, члан Градског већа подсетио је да Кикинда и Западни универзитет из Темишвара сарађују од 2014. године и ово је трећи пројекат са темом заштите културног наслеђа.

Ово је последња етапа ПАН пројекта који се бавио музичким и културним наслеђем Баната. У протеклих годину и по дана потрудили смо се да од заборава сачувамо традиционалну музику што не бисмо могли без АДЗНМ “Гусле” и Културног центра. Дугогодишњи рад етно кампа и ФЕНОК-а сада ће путем платформе ХЕРА бити доступнија и румунској страни- рекао је Саша Танацков.

Овим пројектом највише је добио Културни центар Кикинда, рекао је Марко Марковљев, организатор програма КЦК

-После 30 година коначно имамо озбиљно улагање у Културни центар. На првом месту пројекат је обухватио реконструкцију су балетска и велика сала, а урађена је и замена свих 54 прозора на згради. Улагањем смо превазишли и дугогодишњи проблем са подовима. За месец дана завршиће се реконструкција велике сале која ће сада имати 140 уместо досадашњих 70 места и биће употпуности опремљена за све врсте догађаја – рекао је Марковљев.

Игор Попов, уметнички руководилац АДЗНМ “Гусле” додао је да су у оквиру пројекта спремили 400 сати сировог материјала која је посатвљена на онлајн палтформу.

-Овај пројекат донео је много добрих идеја за нареду сарадњу града и Западног универзитета у Темишвару на обостарно задовољство и једних и других. Сарађивали смо са студентима путем радионица овог универзитета који су могли да виде и чују прожимање двеју култура румунске и српске – додао је Попов.

Пројекат је вредан око 300.000 евра.

Извор: Град Кикинда