ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ОДГОВОР НА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – САДА

Данас је у сали Скупштине општине Шид одржана завршна конференција пројекта прекограничне сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине у оквиру ИПА програма, под називом “Одговор на ванредне ситуације – САДА”.

На конференцији су представљени резултати пројекта, као и кратак филм о пројекту, а присутнима су се обратили представници учесника у пројекту: Предраг Вуковић председник Општине Шид, представници Града Сремска Митровица, Владе Брчко дистрикта и Општине Брод. Представник ДЦГ-а, консултантске куће која је била задужена за израду Акционог плана за координисано реаговање у ванредним ситуацијама је представио резултате рада на овом важном документу.

Пројекат Emergency response – NOW(Хитан одговор ОДМАХ) представља плод заједничке иницијативе Општине Шид, Града Сремска Митровица, Брчко Дистрикта и Општине Брод, уз значајну помоћ стручних сарадника из Регионалне развојне агенције Срем, чије је искуство на пређашњим пројектима помогло да и овај пројекат од стране Делегације Европске уније буде оцењен као неопходан, ефикасан, одржив и пре свега прихватљив за финансирање. Захваљујући пројекту општина Шид, Град Сремска Митровица, Брчко дистрикт и општина Брод данас су спремнији да пруже координисан одговор на поплаве и друге природне катастрофе.

Општина Шид је из овог пројекта набавила значајну опрему која је поверена Штабу за ванредне ситуације, обучене су јединице цивилне заштите, информисана је стручна јавност и усвојен је Акциони план за координисано реаговање у ванредним ситуацијама, а важан и неизоставан бенефит за све учеснике је и искуство у реализацији оваквих пројеката, које ће бити добра референца за све будуће пројекте с којима будемо изашли пред фондове Европске уније.

 

Извор: Општина Шид