ЗБОГ НИСКЕ ОТКУПНЕ ЦЕНЕ ОДЛУЧИЛИ ДА НЕ БЕРУ КУПИНУ

Произвођачи купине у Плавни код Бача, због ниске откупне цене одлучили су да не беру купину. Штета се процењује на више од стотину хиљада евра.

Пре три године на засаду купине од два хектара Стипан Каплар из Плавне зарадио је око три милиона динара. Цена по килограму тада је била преко стотину динара.

Њему и осталим произвођачима купине у Плавни код Бача, хладњачари сада нуде свега тридесет динара по килограму. По тој цени произвођачи су у губитку, јер не могу да плате ни раднике.

„Мислим да је ово постало све више да мафија ради посао. Трговци прекупци, да на том нивоу се нешто дешава. Није тачно да таква роба не треба нигде. Ово што нам нуде цену од тридесет динара то је срамота. Ту је уложено пара и паре. Берачи неће испод две стотине динара на сат, то је катастрофа. Овде ће бити негде око четири вагона ће пропаст купине, ни једно брање није пређено, то је презрело“, вели Стипан Каплар.

Уз овакву откупну цену без посла ћостају и берачи. Седамдесетогодишња Марица Мијиловић, до сада је сваке сезоне буџет попуњавала берући купине и малине. Посла више нема.

„То је страшно шта се ради. Малине неће куповати, неће, сад су почели, никаква цена и за малине. Ево, јел се то тако пакује малина. То је страшно шта се дешава. Већ два човека су тарупирали малину, неће ни да беру. Зато се не може живети“, каже Марица.

Занимљиво је да је у општини Рековац цена за сорту „лохнес“ од 230 до 250 динара и сва иде у извоз, а прва класа домаће „Чачанке“ је свега тридесетак динара, мада је реч о првокласном производу.

Извор: РТВ