ЗБОГ ВРУЋИНА СТОЦИ ПОТРЕБНО ДРАСТИЧНО ВИШЕ ВОДЕ

Високе летње температуре захтевају посебан третман када је у питању узгој стоке. Осим редовних потреба за храном, дневна количина потребне воде у летњим месецима се драстично повећава. Ветеринари саветују сточаре да у овом периоду стоци обезбеде неометан приступ што већим количинама питке воде.

Температурне разлике у току године често негативно утичу на раст и развој код домаћих животиња. Краве као крупна стока посебно су осетљиве на високе температуре, и у таквим условима посебно у периоду лактације препоручен је унос и до 100 литара воде дневно.

Осим воде, и хладовина погодује животињама пуштеним на испашу, а проветравање штала може значајно смањити могућност да животиње доживе топлотни стрес.

Неопходна дневна количина воде разликује се од врсте и величине животиње, а стручњаци напомињу да недостатак воде може угрозити производну функцију животиње, као и њене потребе за храном.

Свиња је најосетљивија домаћа животиња када је у питању топлотни удар, зато им треба обезбедити више простора и добру вентилацију, док се с друге стране овца упркос густој вуни сматра најотпорнијом на топлоту, али им шишање у пролеће свакако добро дође.

Такође, препорука је и да штале буду проветрене ради лакшег расхлађивања животиња.

Извор : РТВ