ЗБОГ ЗАГЛАВЉЕНОГ КАТАНЦА ИЛЕГАЛЦИ ОСТАЛИ ЗАКЉУЧАНИ У ХЛАДЊАЧИ

Са граничног прелаза Хоргош за три дана враћена су 24 илегалца из Авганистана, а за седморицу њих би се могло рећи да су имали среће што су их цариници открили.

Они су пронађени  8. новембра 2018. године, и то у хладњачи српских регистарских ознака која је из Крушевца ка Италији превозила товар сувих шљива.  

Након што је снимак са скенера показао седам људских силуета, царински службеници су одлучили да отворе хладњачу, али, како се испоставило, то није било једноставно.

Помба је била само наизглед причвршћена, јер је пре тога највероватније била грејана на отвореном пламену. Катанац којим је била закључана приколица био је заглављен, а мигранти закључани у срећом искљученој  хладњачи.

Цариници су помоћу чекића и секача развалили блокирани катанац, који је претходно заглавио неко ко је помогао мигрантима да уђу у приколицу.

Царински службеници су на Хоргошу и два дана раније у више наврата проналазили мигранте у приколицама камиона. У свим покушајима сценарио је био готово исти – скенер је регистровао људе у товарима, а „слепе путнике“ би потом одала и пресечена, па наново помоћу чиоде и суперлепка спојена сајла.

Тако је 6. новембра скенер показао силуете шесторице Авганистанаца у шлеперу нишких регистарских ознака који је из Србије ка Мађарској превозио аутомобилске гуме.

Цариници су међу гумама које је на релацији Македонија – Немачка превозио и камион скопских регистарских ознака пронашли још двојицу илегалаца.

И у шлеперу београдских регистарција натовареном картоном који је истога дана путовао из Србије ка Мађарској откривена су тројица „слепих путника“.

Дан раније четворица миграната затечена су у товару грејача за седишта и повратне амбалаже који је из Македоније за мађарско тржиште превозио шлепер скопских регистарских ознака.

Још двојица Авганистанаца пронађена су у камиону домаћег превозника из Шапца који је ка Пољској транспортовао дрвене плоче.