ЗБОГОМ „ОШИШАНОЈ ЛАТИНИЦИ”

Од 10. децембра .РС домен ће „говорити” чак 13 језика и омогућити употребу 67 латиничких слова, па називи домена, између осталог, више неће морати да се пишу „ошишаном латиницом”, саопштио је данас Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС).

Регистрантима постојећих .РС домена ће од тог датума бити омогућена регистрација новог назива .РС домена, који на одређеним позицијама уместо „ошишаних” слова има одговарајућа слова која раније нису била на располагању (нпр. „ч” или „ћ” уместо „ц”, „ш” уместо „с” итд), наведено је у саопштењу.

РНИДС истиче да је чињеница да сваки народ тежи да на Интернету користи своје национално писмо, и то не само у оквиру садржаја, већ и у оквиру назива домена.

Пратећи светске трендове, РНИДС је још 2012. омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру .СРБ домена, а сада ће у оквиру назива .РС домена омогућити употребу ширег скупа латиничких слова која се користе у Републици Србији, укључујући и писма националних мањина, каже се у саопштењу, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг