“ЗДРАВО, СВЕТЕ, ЈОШ УВЕК САМ ДЕТЕ!”: СЕДМИ ПУТ ОДРЖАН ПЛЕС ПРЕДШКОЛАЦА НА ТРГУ СЛОБОДЕ, АПЛАУЗИ ЗА ДЕЦУ И ВАСПИТАЧЕ

По узору на традиционалну свечаност у којој учествују матуранти, Зрењанин је 2016. године покренуо и организовао “Плес предшколаца”, и то је била прва манифестација такве врсте у Србији. Од тада, у јуну сваке године, малишани предшколског узраста из свих зрењанинских вртића окупљањем и плесом на Тргу слободе обележавају завршетак једног дела детињства и полазак у школу.  

 Манифестацију названу “Здраво, свете!” заједнички организују Град Зрењанин и Предшколска установа Зрењанин, уз подршку васпитача и координаторке плеса Николете Видаковић. Предшколцима, њиховим васпитачима, родитељима, бакама и декама и свима који су се данас окупили на централном градском тргу, обратили су се градоначелник Зрењанина Симо Салапура и директор ПУ Зрењанин Владимир Петровић. Плесу су присуствовали и заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић

Градоначелник Салапура рекао је да, након прошлонедељног плеса матураната, поново данас имамо прелепу слику на Тргу слободе и плес наших предшколаца.
– Они ће на јесен понети једну важну титулу – титулу “ђак првак” – и ја користим прилику да се захвалим Предшколској установи, свим васпитачима који су допринели да се реализује ова манифестација и својим радом допринели да се деца едукују и припреме за полазак у први разред. Град Зрењанин ће, по први пут, за све ђаке прваке обезбедити на јесен бесплатне уџбенике, наравно, настављамо и са традиционалном акцијом доделе школских торби и прибора, такође за све прваке – поручио је градоначелник.  

Директор Предшколске установе Зрењанин Владимир Петровић поздравио је све присутне и пожелео им добродошлицу на плес предшколаца. Рекао је да данас из нашег града шаљемо слику радости, среће и будућности и будућим првацима пожелео здравља, среће и успеха у школовању, уз уверење да ће сви они постати добри људи. 

 Градоначелник Зрењанина замолио је сву децу окупљену на тргу да великим аплаузом поздраве своје васпитаче и захвале им се на свему што су чинили за њих током боравка у вртићима. Пожелео им је да уживају у распусту, да им он протекне у дружењу и радости, и на тај начин отворио данашњу манифестацију. 

Више од 600 деце у црвеним и зеленим мајицама с мотивима манифестације заплесало је потом на тактове песме “Здраво свете, још увек сам дете”, Зрењанинаца Марка Пејчића и Игора Дунђерског, за које је коришћена тема из “Крцка Орашчића” Петра Иљича Чајковског. 

 Манифестацији је, као и увек до сада, присуствовао и велик број родитеља и родбине деце, па је Трг слободе још једном био испуњен дечјим осмесима, симболично обележавајући почетак школског доба ове генерације наших малих суграђана. 

Извор: Град Зрењанин