„ЗЕЛЕНА“ ЕНЕРГИЈА: „TOYO TIRE” У ИНЂИЈИ ОТВОРИО СОЛАРНУ ЕЛЕКТРАНУ

Златне руке инђијских малишана, који су учествовали на ликовном конкурсу јапанске компаније у Инђији, притиснуле су тастер за покретање соларне електране у компанији „Toyo Tire”, где су присуствовали амбасадор Јапана у Србији, државна секретарка у Министарству за заштиту животне средине, менаџмент компаније, и председник инђијске општине Владимир Гак.

„Инвестиција је доказ посвећености иновацијама у напредним технологијама, соларна електрана је показатељ окренутости компаније „Toyo Tire” ка обновљивим изворима енергије, што је наша морална дужност према будућим генерацијама“, истакао је Јоји Имура, генерални директор компаније у Србији, и додао да ће јапанска компанија наставити борбу са климатским променама, борбу за „сунчану будућност“.

Државна секретарка у Министарству за заштиту животне средине Сандра Докић пренела је задовољтво Владе Србије због реализације овако важних еколошких пројеката и посебно истакла спремност Општине Инђија да пружи свој допринос у њиховој релаизацији.

„Локална самоуправа у Инђији показује да је одговорност и ефикасност администрације довела до максимума како би била адекватан партнер у реализацији ових пројеката и то је у Србији пример добре праксе“, рекла је Докић.

„Ми сви заједно данас покренули један потпуно нови поглед о томе како би требало да нам изгледа будућност, заједно подижемо привредну слику Инђије и Србије, али и свест о новим начинима пословања“, истакао је председник Општине Инђиај Владимир Гак. Он је подсетио колико је тешко обезбедити девет мегавата струје, чим је значај овог пројекта недвосмислено велики.

Компанија „Toyo Tire” уградила је 12 900 биференцијалних панела који производе неколико процената више енергије од стандардних, а циљ је 15% од укупне потрошње електричне енергије на годишњем нивоу. Снага панела је 8.4 мегавата једносмерне струје или 7.2 мегавата наизменичне струје.

Извор: Општина Инђија