ЗЕЛЕНА НЕДЕЉА ОТПОЧЕЛА ПРОЈЕКТОМ „О-ДВА-ЈА-МО“

У Митровици је отопочела „Зелена недеља“, чиме је представљан велики пројекат који се спроводи у још 17 градова и општина. Реч је пројекту „Одвајање кућног отпада“, под слоганом „О-ДВА-ЈА-МО“. Пројекат реализују ЈКП „Комуналије“, регионална депонија „Срем-Мачва“ и Град Сремска Митровица.

Пре отварања манифестације „Зелена недеља“, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид, са градоначелницом Светланом Миловановић и начелником ГУ за социјалну заштиту и заштиту животне средине Драженом Риђошићем, обишли су линију за сепарацију отпада на  регионалној депонији „Срем-Мачва“.

Тим поводом министарка Вујовић је рекла да ће имплементацијом овог пројекта Митровица побољшати управљање отпадом и унапредити стање животне средине. Помоћ локалним самоуправама огледа се у донацији плавих канти које ће бити подељене грађанима како би могли да одвајају суви, рециклабилни отпад у домаћинствима. Донирани су и плави и жути контејнери који ће бити постављени у стамбеним насељима, као и возила за сакупљање отпада. Одвајањем отпада на месту настанка, у домаћинствима, омогућава се рециклажа дела отпада и смањују количине које завршавају на депонији.

На Тргу Ћире Милекића присутне је поздравила градоначелница Миловановић, изразивши задовољство што је управо Митровица одабрана да започне „Зелену недељу“ и свечано прогласи реализацију пројекта, поручивши да заједничклим снагама град учинимо још здравијим и лепшим, за будуће генерације.

Ученици 14 основних школа са територије града су се такмичили у три еко-игре: „Штафетна трка“, „Сакупљање отпада штипаљкама“ и „Упецај чеп и састави реч“ а победу су однели ученици ОШ „Јован Поповић“ док су Еко-амбасадори на  штандовима информисали грађане o пројекту.

Извор: Град Сремска Митровица