„ЗЕЛЕНА НЕДЕЉА“ У ССШ „ВАСА ПЕЛАГИЋ“

У оквиру акције „Зелена недеља у АП Војводини“ која је трајала од 2. до 6. децембра, а установљена је на основу Декларације о заштити животне средине, ђаци ковинске ССШ „Васа Пелагић“ засадили су неколико стабала брезе, каталпи и храста у петак, 6. децембра. Према званичним подацима за целу Војводину, на зеленим површинама око јавних установа посађено је укупно 10.000 нових садница тополе, брезе, црног бора, храста и каталпи. Како стоји у тексту на сајту школе, који потписује професорка Јелена Стојановић, један час на коме су присустовали сви ученици  I и  II разреда  смера цвећар-вртлар и представници  осталих одељења школе, посвећен је заштити животне средине. „Тивадар Богош, инспектор заштите животне средине у Општинској управи Ковин је био наш гост и говорио је о  циљу подизања свести и личне одговорности за бригу о животној средини, као и о подстицању активности које ће допринети неговању и очувању чистијег и зеленијег амбијента у средини у којој живимо.“

Такође, у среду 27. новембра, на практичној настави предмета Украсно биље, ђаци друге године смера цвећар-вртлар су, уз помоћ првака и пољопривредних техничара, а у оквиру пројекта  „За чистије и зеленије школе Војводине“,  посадили млада стабла каталпе, јавора, храста,  платана, кестена, врбе, пауловнија и туја у кругу школе. Расадник „Јовановић“  из Плочице је, наводе у школи, и овог пута поклонио велики број садница, на чему су им веома захвални.

О БЛАГОДЕТИМА ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Ученици другог разреда смера цвећар-вртлар су 15. новембра, у оквиру Биљне производње, имали предавање на којем је предавач-гост била доктор заштите биља Дивна Марић, запослена у Пољопривредној саветодавној стручној служби Вршац. Тема   је била разлика између конвенционалне и органске прозводње.

У оквиру предавања ученици су чули шта је конвенционална производња, како она утиче на живи свет, као  и да је прелазно решење интегрална – контролисана производња, где се рационалније и стручније употребљавају хемијска средства, а да је органска производња строго контролисана производња, регулисана законом, њени производи су безбедни, без присуства пестицида, не загађује животну средину и у  хармонији са природом имају већу животну енергију и снагу људског организма.

Фото: са сајта ССШ „Васа Пелагић“, више на www.vasapelagickovin.edu.rs

Извор: Општина Ковин