ЖЕНСКА ПЕВАЧКА ГРУПА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ЗРЕЊАНИНА – “ФИЛИГРАН” ОСВОЈИЛА НАГРАДУ

Женска певачка група Културног центра Зрењанина – “Филигран” прошле недеље (25. јула) је у Аранђеловцу на фестивалу „Певај Србијо“, у конкуренцији од преко 50 група и певача,  освојила треће место.

На 13. фестивалу изворних група певача Србије – „Певај Србијо“ у Аранђеловцу у организацији удружења „Сретењска свитања“ из Раниловића, Женска певачка група Културног центра Зрењанина – „Филигран“  је наступила у оквиру такмичења на којем је учествовало  50 певачких група са преко 400 учесника. Чланице групе „ФИЛИГРАН“ су песмом „Чувала сам говеда“, песмом из околине Ужица (Западна Србија) оставиле утисак на жири и освојиле треће место у категорији женских певачких група.

Руководилац ЖПГ „Филигран“ Љиљана Петровић, наводи да су својим наступом  одушевиле и представнике осталих учеснике фестивала и добиле мноштво позива за наступ на неким од наредних фестивала који се баве презентацијом народног стваралаштва, међу којима би издвојиле позив на фестивал у Сарајево (Источна Илиџа) који ће одржати почетком септембра ове године.

 

О ЖПГ „Филигран“:

Женска певачка група „Филигран“ постоји већ четири године у Културном центру Зрењанина. Певачка група негује изворно и традиционално музичко стваралаштво са простора Србије и бивше Југославије. Група броји 15 чланица од 18 до 80.  година старости. „Филиграни“ су до сада учествовали на бројним фестивалима, саборима и манифестацијама попут фестивала у Пријепољу „Мостови Балкана“, фестивала у Приликама код Ивањице, фестивалу „Хомољски мотиви“ у Кучеву, фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту, „Зов равнице“ у Новом Саду, на Сабору фрулаша у Иђошу, Великогоспојинском сабору у Дубу (Бајина Башта) као и на књижевним вечерима, добротворним концертима и у оквиру зрењанинских градских манифестација – „Банатска бајка“ и „Банатске вредне руке“. У Бајној Башти су две године за редом, освајале пехаре у дисциплини –  Старо певање у Срба на бас и глас. Добитнице су одређеног броја награда и великог броја захвалница за учешће на етно-фестивалима.