ŽETVA HLEBNOG ZRNA U PUNOM JEKU

Izuzetno visoke temperature proteklih dana prouzrokovale su naglo sazrevanje pšenice, te je žetva na teritoriji pećinačke opštine u punom jeku. Kako nam je rekla Marijana Panić predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci žetva ječma se privodi kraju, dok se žetva pšenice obavlja u kontinuitetu.

Prema podacima Odeljenja za privredu, Odsek za poljoprivredu, Opštinske uprave Opštine Pećinci na teritoriji naše opštine ove godine zasejano je ukupno 7301,6636 ha merkantilne pšenice, dok je pivarskog i stočnog ječna zasejano ukupno 805,526 ha. Žetva je u toku, a po rečima predsednice Udruženja Marijane Panić očekuje se da se završi tokom narednih desetak dana.

„Od ukupne površine zasejane pšenice i ječma, do sada je požnjeveno 50 odsto, s tim što je ječam prvi sazreo te je požnjeveno oko 90 odsto ukupno zasejane površine. Do sada su prinosi oko 5 – 6 tona po hektaru, što nije u rangu prošlogodišnjih prinosa, ali sačekaćemo da se žetva privede kraju kako bi videli pravi odnos i dobili tačan podatak o ukupnim prinosima. Ove godine imali smo dosta kišnih dana i vlage, da bi zatim nagli temperaturni skok negativno uticao na pšenicu i doveo do razvoja fuzarijuma, koji direktno utiče na prinos. Međutim, zavisi i od zasejanih sorti, neke su otpornije na fuzarijum više, neke manje, tako da ćemo kompletnu sliku ovogodišnjih prinosa imati tek po završetku žetve“ – rekla je Panić.

Izvor: Opština Pećinci