ЖЕЖЕЉЕВ МОСТ ДА ПОНЕСЕ ИМЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднеће иницијативу Скупштини Града Новог Сада, да нови мост, на месту некадашњег Жежељевог, понесе име Краља Александра.

ПОКС подсећа да нигде у свету не постоји случај да се мост зове по пројектанту, него по правилу по некој славној историјској личности. Србија има таквих личности на претек, а Краљ Александар I Карађорђевић је свакако један од њих.

„Краљ Александар I Карађорђевић заслужује да се по њему назове мост у Новом Саду, јер је предводио српску војску у Великом рату и ослободио  целу отаџбину, а Војводину и Нови Сад припојио матици Србији. Осим овога, он је убијен у атентату као прва жртва фашизма у Европи, а знамо да је Нови Сад симбол страдања од стране исте идеологије током окупације. Србија је некада, у Београду, имала велелепни Мост Краља Александра Карађорђевића, који је срушен у Другом светском рату и на чијем је месту изграђен садашњи Бранков мост. Ако Београд до сада није, Нови Сад има прилику да поново ода почаст најуспешнијем владару у новијој српској историји“, навео је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

Уз сво уважавање других предлога за назив овог моста, ПОКС верује да ће већина Новосађана с одушевљењем прихватити овај предлог.