ZIMA PRAVO VREME ZA SERVISIRANJE POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Sezona poljoprivrednih radova je na izmaku, a pred kraj sezone mogu da otkažu hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najveće opterećenje tokom rada. Zato je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina, jer pravilno održavanje i odlaganje mašina, smanjuje potencijalne troškove i štete, obezbeđujući poljoprivrednicima egzistenciju.

Ovogodišnja poljoprivredna sezona je gotovo završena. Jesenja berba, žetva, oranje i đubrenje oranica su obavljeni, pa se tratkori samo retko mogu videti na poljima ili eventualno ponegde ispred kuća, zato što su mašine i priključna mehanizacija uglavnom već parkirane u garažama i hangarima, gde će sačekati proleće i ponovni izlazak na njive. Do tada je veoma važno da mašine budu pravilno uskladištene i zaštićene.

Zima doba za popravku i servis

Prema rečima poljoprivrednika Gorana Mitrovanova, iz Vršca, koje prenosi RTV, jednom godišnje, u zimskom periodu, kada nema posla u polju, mašine se redovno pregledaju, servisiraju, zamenjuju se dotrajali delovi. Kako navodi, kod sejalica to su lančanici, zupčanici koji se najčešće habaju, dok se kod traktora obavlja redovna zamena ulja, proverava ispravnost kočnica i drugih mehaničkih delova.

Poljoprivrednici istovremeno i mehaničari

Kontrole i servis mašina poljoprivrednici uglavnom rade sami, dok se za rezervne delove obraćaju prodavcima ili proizvođačima poljoprivredne opreme. Od njih mogu dobiti i savete, a ako je potrebno, i pomoć pri servisiranju. Direktor jedne zanatske radnje koja proizvodi rezervne delove za poljoprivrednu mehanizaciju u Vršcu –  Vukašin Milinković, napominje da je po završetku poljoprivrednih radova potrebno oprati mašinu i dobro je osušiti da negde ne ostane vode, jer se na vlažnim mestima može pojaviti korozija. On za plastiku preporučuje WD-40 sprej čijim se prskanjem delovi štite i na neki način konzerviraju, pa tako mogu izdržati zimu.

Ispravne poljoprivredne mašine obezbeđuju egzistenciju

Mada redovan servis predstavlja i značajan trošak za poljoprivrednike, oni napominju da ga ne treba preskakati, jer im u situaciji kada nema novca za nabavku nove, od redovnog održavanja postojeće mehanizacije zavisi i dalje bavljenje poljoprivrednim poslovima, a često i egzistencija.

Izvor: RTV