ZIMSKA SALATA – ODABERITE NAJBOLJU VRSTU, SORTU I NAČIN UZGOJA

Uzgajanje zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u saksijama na balkonu. Kod setve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelji biljaka.

Početak zime nije kraj konzumacije svežeg povrća. Toploljubive kulture poput paradajza, krastavca ili paprike završile su svoj vegetacioni ciklus, a sada je vreme za zimsko povrće. Pored setve i sadnje spanaća, crvenog i belog luka, rotkvica, nezaobilazne su brojne zimske salate. Pravilnim odabirom vrste, sorte i načina uzgoja možemo imati sveže listove i na novogodišnjoj trpezi.

Zelena salata, matovilac, endivija ili radič su odličan izbor.

Zelena salata

Pravilnim odabirom sorte uživaćemo u svežoj zelenoj salati tokom zime. Izaberite osunčano mesto za uzgoj. Zelena salata se može sejati direktno iz semena ili možemo uzgojiti rasad i njega saditi. Za uzgoj salate najbolje je odabrati zatvoren prostor.

Matovilac

Matovilac ukusom podseća na zelenu salatu, a dobro podnosi nisku temperaturu i mraz. Može da podnese i do -15°C. Najbolje ga je posaditi na sunčano ili polusenovito mesto. Optimalna temperatura za njegov rast je oko 10°C. Jednostavno se uzgaja, ali je zbog sitnog semena potrebno pripremiti i usitniti setveni sloj zemljišta. Seme se polaže na dubinu od jednog do dva centimetra. Posadite ga zaštićenog od udara vetra, jer ne podnosi mesta izložena stalnom vetru, zbog kog brzo propada.

Predstavlja najbogatije zimsko povrće kada je u pitanju sadržaj hranjivih materija. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala (kalijuma, kalcijuma, gvožđa), vitamina A, B i C i drugih korisnih sastojaka.

Endivija i radič

Ove dve salate su odličan izbor za sve koji vole gorak ukus. Zajedničko im je da zahtevaju veće količine vode na početku porasta.

Endiviju možemo saditi tokom cele godine. Kada nastupe niske temperature i mraz potrebna joj je zaštita. Dobro raste i pri temperaturama od oko 6°C. Najbolje je da je sejemo u kontejnere, a kasnije rasad posadimo na stalno mesto.

Radič ima specifičan ukus, a postoje sorte lišćarke i korenaste. Otporniji je na temperaturne minuse i lako se prilagođava vremenskim promenama.

Izvor: agroklub