ŽIVOT BEZ DUVANA – ZA BOLJU BUDUĆNOST NOVIH GENERACIJA

Nacionalni dan bez duvanskog dima u našoj zemlji već duže od 20 godina obeležava se 31. januara i predstavlja simbol borbe protiv pušenja kao velikog globalnog i nacionalnog javno-zdravstvenog problema.

Crveni krst Pećinci i ove godine na simboličan način obeležava ovaj dan, pod sloganom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“, a po rečima Gordane Konjević, sekretara pećinačkog Crvenog krsta, tokom ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvana posebno se naglašava značaj zaštite mladih od upotrebe duvana i ukazuje na nove izazove u vezi sa duvanom sa kojima se mladi susreću.

“U cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema izazvanih pušenjem i izloženosti duvanskom dimu, Crveni krst Pećinci zajedno sa volonterima, kao i svake godine obeležavaju ovaj datum. Od izuzetne je važnosti da mladi na vreme uoče koje su to štetne posledice po zdravlje od duvanskog dima, kao i da je pušenje duvana vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti” – istakla je Konjević, i dodala da u Srbiji, najmanje 15.000 ljudi svake godine prevremeno umre zbog pušenja i povećava se rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Izvor: Opština Pećinci