„ЗЛАТНА ЦИТРА“ ИМА СИГУРНУ БУДУЋНОСТ

Културни центар „Нандор Гион“ организовао је у суботу 24. „Златну цитру“, музичку манифестацију посвећену мађарској националној музици и древном националном инструменту. Двочасовни програм одржан је у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ а окупљени су имали прилику да чују више младих и талентованих свирача, ученика основних школа, из неколико места Војводине. Њихов наступ гаранција је да културно наслеђе мађарске националне заједнице у Војводини не може нестати и звуци цитре и даље ће привлачити све љубитеље добре, изворне музике.

Млади цитраши били су подељени пет категорија: састави и солисти од 1. до 4. разреда, састави и дуети од 5. до 8. разреда, и солисти средњошколци. Љубитељима ове врсте музике представили су се цитраши из 11 места Војводине: Белог Блата, Темерина, Торде, Сенте, Мужје, Палића, Пачира, Новог Бечеја, Богараша, Скореновца  и Србобрана. Више од 100 учесника извело је 18 нумера. Ван такмичарског дела, програм су обогатила и деца из фоклорне групе Пићпанг, као и девојачки хор Бодорка из Србобрана.

Најбољим цитрашима поред бронзане, сребрне и златне повеље као награде су уручене књиге и захвалнице. Чланови жирија Борси Ференц и Сабо Габријела имали су тежак задатак, а за најбоље изабрани су: захвалница – Шандор Давид из МКУД-а „Петефи Шандор“ из Торде. Код нижих разреда сребрну повељу су добили група „Гилице“ из Белог Блата као и „Kincsünk“ из Торде. Код виших одељења златну повељу су добили Вероника Селес из Сенте, као и Арпад Серда из Мужље. Виолета Лазар и Робертина Сабо из Србобрана, као и дует Барта-Кочис из Мужље су освојили сребрну повељу. Најјача конкуренција је била код састава виших разреда. Бронзану повељу су освојили  цитраши МКУД-а „Сирмаи Карољ“ из Темерина, и две групе из КУД-а Пачир. Сребрну повељу у овој категорији су добили цитраши Пићпанг-а, трио из Новог Бечеја, као и састав КУД-а из Богароша. Златну повељу је добила група Кишбанда из ОШ „Серво Михаљ“ из Мужље, а највеће признање „Златна цитра“ припала је цитрашима из Скореновца. У категорији средњошколаца бронзу је освојио Аурел Хајду из Сенте, а сребро Жолт Молнар из Србобрана и Адријан Сајлер из Темерина.

Извор: Општина Србобран