ЗМАЈЕВАЦ ДОСТОЈАН СВОГ ЗМАЈЕВИТОГ ЈУНАКА

У част Купиника и деспота Вука Гргуревића Бранковића – легендарног Змаја Огњеног Вука или Змаја од Купиника, у холу Културног центра у Пећинцима, 14. јуна, „КЦП – Музеј Купиник“ први пут је представио јавности заветни мач Змаја од Купиника – Змајевац, а промоцији је присуствовао и заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић.

Мач је искован за Ускрс ове године, а археолог „КЦП – Музеј Купиник“ Перица Одобашић рекао је да када желите да направите нешто за поколења, ништа не може да парира мачу, јер, како је рекао, његова снага, симболична и реална, његово импозантно присуство је једноставно ванвременско.

„Исковали смо једну лепу причу, јер је ковање део традиције, а наш простор обилује симболиком и симболима. Ми смо се потрудили да спојимо све то у једно и успели смо. Змајевац није реплика неког одређеног мача који смо пронашли или који је ископан, већ је то симбол у ком је заробљен дух витештва, дух епохе, дух мајстора који га је ковао. Тако да, Купиник, Змај Огњени и овај наш простор и будући нараштаји заслужују да имају Заветни мач будућих и садашњих чувара Купиника“ – рекао је Одобашић.

Током промоције присутнима је представљен и бојни чекић пронађен у непосредној близини тврђаве, и објашњена симболика израде чекића, који у себи садржи све облике Купиника у малом, а сам Змајевац је, како је речено, много више од тога. Змајевац изгледом, типолошки осликава време постојања тврђаве, и у њега је уткана управо сва симболика Купиника, како архитектура тако и личности.

За ковање једног мача потребан је комплексан скуп вештина, знања, познавања археологије и историје, али и уметности, да би се на крају успео направити овакав мач који ће имати један ванвременски смисао, а исковао га је мајстор – ковач мачева Слободан Маринић из Сремске Митровице.

„Конкретно код нашег Змајевца, било је потребно много више од свега тога. Био је потребан патриотизам, а мени је као патриоти, тачније локал патриоти, припала нарочита част и на неки начин одговорност, да учествујем у изради оваквог заиста лепог ремек дела као што је овај мач. Овај мач заробљава дух 15. века, заробљава дух витештва, нарочито са овог подручја, јер је Купиник био центар око кога се одвијао живот. И тај центар је имао неки свој дух, своју динамику, постојали су неки мајстори који су правили предмете на неки себи својствен начин, о чему нам сведочи и сама градња Купиника, и овај бојни чекић. Ми се, управо, на неки начин кроз овај мач повезујемо са духом тог времена“ – изјавио је Маринић, и додао да мач, поред тога што носи у себи дух једног времена, носи у себи и једну лепу људску особину као што је тежња за витештвом.

И управо је о витештву, етици и мачу, на промоцији говорио специјалан гост наш глумац Иван Вучковић, који је у серијалу „Српски јунаци средњег века“ својом глумом оживео лик Вука Гргуревића Бранковића, легендарног Змаја Огњеног Вука.

„Много је мачева, као што је овај, сломљено за слободу отаџбине. Битка у којој је највише мачева изломљено и највише витезова пало, дубоко је уткана у наш генетски склоп. И ако за трен заћутимо, у тишини, можемо их видети окупљене око светог Кнеза Лазара, како клече за нас и моле се за нас. Ту је наравно и Змај Огњени Вук, змајолики чувар хришћанства и Србије. Нека нас у будућности сви мачеви подсећају на славну Србију и њене витезове, а сваки мач нека остане у својим корицама. Ако се икада извади, нека се не враћа без части“ – казао је Вучковић.

Купиник је наше културно наслеђе, богато, дубоко и величанствено, и на почетку промоције Перица Одобашић је рекао да их је Купиник поново све окупио, јер се пре шест година родила идеја за оживљавањем бедема Купиника, из чега су настали и први Дани змајева, који су прерасли у манифестацију витешке културе и традиције средњег века, која се одржава сваке године. Ове године у септембру одржаће се пети Дани змајева на Купинику, а о очувању културног наслеђа говорио је Бојан Тасић, председник Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“ из Београда.

„Наше постојање је усмерено у правцу осветљавања нашег средњевековног културног наслеђа. Кроз манифестациони туризам осветљавамо драгуље наше културне баштине, наше историје. Почели смо са Манасијом, онда смо наставили тај деспотски ланац, па са деспота Стефана Лазаревића, прешли на деспота Ђурађа Бранковића и Смедерево. Следећи је Змај Огњени Вук и Купиник, и скретање пажње, наше земље, а на крају и целог света, на његово наслеђе и заоставштину“ – рекао је Тасић.

Заветни мач Змаја од Купиника – Змајевац на себи има угравираног стилизованог змаја, логотип манифестације Купиник – дани Змајева, натпис на мачу креирао је калиграф Душан Мишић Дијак из Шапца, а речи завета смислио је археолог Перица Одобашић, исковао га је мајстор – ковач мачева Слободан Маринић, који је на крају промоције свечано открио Змајевца и тиме и симболично удахнуо живот нечему величанственом, традиционалном, нечему што ће заиста бити достојно овог змајевитог јунака.

Извор: Општина Пећинци