“ЗМАЈЕВАЦ” ПРЕДСТАВЉЕН И МИТРОВАЧКОЈ ПУБЛИЦИ

У барокној сали Музеја Срема у Сремској Митровици, 6. фебруара, одржано је предавање “Хронологија мача – Огањ, Вук и Змај” у организацији сремскомитровачког Музеја Срема, пећиначког Културног центра и Удружења за очување старих заната и вештина “Бели орлови” из Београда, на којем је митровачкој публици представљен и “Змајевац”, заветни мач Змаја од Купиника, новоискована реликвија која се везује за тврђаву “Купиник” у Купинову.

О идеји и настанку мача, његовим историјским и легендарним коренима, о Купинику и значају српског средњовековног наслеђа и о уметничкој инспирацији коју Купиник буди, у оквиру предавања говорили су: Слободан Маринић, мајстор-ковач мачева, Бојан Тасић, председник Удружења „Бели орлови“ и Дамир Савић, академски сликар из Сремске Митровице и члан Удружења „Бели витезови“, као и Перица Одобашић, археолог и „КЦП – Музеј Купиник“.

„Окупила нас је идеја да разним активностима, настојањима и истраживачким подухватима, вратимо живот на бедеме Купиника, и то не савремени живот, већ живот савремен пуном сјају средњовековног града, а то је свакако период владавине деспота Вука. Сада смо, окупљени око идеје да у част Купиника и легендарног деспота Змаја Огњеног Вука, створимо нешто величанствено, нешто традиционално, нешто што ће бити симбол достојан змајевитог јунака, а држећи се хронолошки, типолошки и територијално потврђених форми мачева, креирали, исковали и удахнули живот мачу “Змајевцу”. Ту идеју пренели смо из пећиначке општине у само срце Срема – Сремску Митровицу” – рекао је Одобашић.

Вршилац дужности директора пећиначког Културног центра Слободан Станковић подсетио је да је од 2021. године централна установа културе у општини Пећинци прошила своју делатност.

“У оквиру наше установе функционише музејска јединица “КЦП – Музеј Купиник” са седиштем у Купинову и ово је прво у низу предавања које планирамо да одржимо и у другим музејима широм Србије како би прича о заветном мачу, Купинику и традицији овог дела Срема стигла до бројних интересената” – каже Станковић.

“Змајевац” је премијерно представљање имао у јуну 2023. године у Културном центру у Пећинцима, а потом у септембру прошле године у оквиру манифестације “Дани змајева” представљен је и пред публиком у Купинову.

Модератор предавања била је Бранислава Трифуновић.

Извор: Општина Пећинци