ZMIJANJSKI VEZ – SVIJETSKO NEMATERIJALNO NASLJEĐE

Muzej Republike Srpske u Banjaluci novosadskoj publici predstaviće se pričom o vezu koji se od 2014. godine nalazi na UNESKO-voj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Izložba „Zmijanjski vez – svijetsko nematerijalno nasljeđe” biće otvorena u Muzeju Vojvodine 13. septembra u 19.00 časova.

Zmijanjskim vezom prikazana je umetnička kreativnost, unutrašnja simbolička kreativnost i osećajnost koju je vekovima posedovala krajiška žena u svom temperamentu i duhu. Ona je vezom izražavala svoje emocije i unutrašnje stanje duha. Specifičnost Zmijanjskog veza se ogleda u tome što su bogatstvo ornamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstveni i posebni, ne samo u odnosu na susedne oblasti, već i na čitav centralni i zapadni Balkan. Složena ornamentika Zmijanjskog veza specifična je i po tome što u vremenskom periodu od sredine 19. veka pa do danas nije pojednostavljivana. Materijal na kojem je prikazano umeće izrade Zmijanjskog veza doživljavao je transformaciju, ali je vez i dalje zadržavao svoje autentične specifičnosti i svoju autentičnu tamno plavu boju.

Izložba će omogućiti široj javnosti da zaviri u etnološke i kulturne dragocenosti Muzeja Republike srpske, i da uživajući u njihovoj lepoti, vidi i jednu naročitu sliku nekadašnjeg života na balkanskim prostorima.