ЗОО ВРТ ОАЗА У ТЕМЕРИНУ

На површини од око три јутра у Темерину, у улици Ракоци Ференца простире се Мини зоо врт Оаза. Догодине ће бити три деценије како је брачни пар Киш уз помоћ мештана и Месне заједнице кренуо у процес претварања не баш плодног земљишта у оазу лепоте и мира.

Прочишћен је канал, формиране лепе водене и травнате површине које се смењују чинећи један леп крајолик. Преко канала иду декоративни мостићи по којима шетају посетиоци и лагано се гегају пернати лепотани. Постављени су кавези и кућице на које су Карољ и Катарина додавали слој по слој трске. Посађено је дрвеће а све осветљава неколико канделабера.

Могу се видети амерички ракун, патуљасти зец, као и камерунска мини коза са преслатким јаретом од две недеље. Тренутно имају једну срну која се зове Стефани. Гривасти павијан много воли воће и спретно љушти банане и мандарине. Највише има птица разних врста, неке су у кавезима а неке се слободно шећкају и шепуре. Два Аустралијска емуа су свакако највећи, а ту су и златни и сребрни фазан, црни и бели лабуд, паунови, патке, пар канадских гусака, бројни голубови, папагаји, коке и петлови.

И поред пуно посла, Катарина другачији живот не може ни замислити. Храну купује у селу, уз помоћ донација општине, а такође и љубитеља животиња који не желе да се експонирају. Вредним радом створен је пријатан амбијент који делује веома природно и који радо посећују породице са децом. До Новог Сада има двадесетак километара, тако да долазе многе дечје екскурзије. Нема одређене улазнице него даје колико ко може. Добровољни прилози су жеља покојног супруга и тако ће остати. Зоо врт ради сваког дана осим понедељка.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.