ZOO VRT U KOLUTU – RAJ ZA ŽIVOTINJE I LJUBITELJE PRIRODE

U vojvođanskom selu Kolut, koje se nalazi u između Bezdana i Bačkog Brega, pre 30-ak godina, osnovan je prvi privatni zoološki vrt u Srbiji. Kako prenosi RTS, posetioci u njemu mogu videti: flamingose, medvede i retke ptice kojih nema ni u zemljama u okruženju. Taj vrt više podseća na prirodni rezervat, zato što je sve podređeno životinjama, pa ljubitelji prirode tu rado dolaze.

Retke vrste kojih nema u zemljama u okruženju

Kako objašnjava vlasnik ovog ZOO vrta  Milan Mirić, u početku je samo donosio domaće životinje u porodično dvorište da bi ih lečio i brinuo o njima. S vrmenom je životinja bilo sve više, a prostora sve manje, te je Milan napravio sopstveni zoološki vrt. Tamo se sada nalaze životinje iz celog sveta. Mirić ističe da su u vrtu zastupljene sve najvažnije grupe životinja. Tu su ptice sekretari, inače jedini primerci u ovom delu Evrope, zatim palm kakadu papagaj koga nema u ovom delu našeg kontinenta. On dodaje da na primer Mađarska, koja u njenih 13 zooloških vrtova, nema nijedan primerak tog palm kakadua.

Na godišnji i bolovanje nije otišao 30 godina

Milan Mirić napominje da mu je vrlo teško da izdvoji omiljenu životinju. Međutim, oni koji navrate u njegov vrt zapaziće da mu je Bobo, retka ptica sekretar, najveća slabost jer je samo njemu dozvoljen ulazak u kuću, pa čak i ručak u kuhinji. Milan je i vlasnik i radnik, prodavac karata i veterinar. On više od 30 godina nije otišao ni na odmor, ni na bolovanje, a naglašava da se pored svih tih problema i odricanja, ni sa kim ne bi menjao.

Otkud mečka u diskoteci?

Mirić se s osmehom priseća jedne anegdote kada je mečka Seka pobegla iz kaveza i ušla u obližnju diskoteku prepunu ljudi. On kaže da su posetioci medveda prepoznali, rekavši da je to Mikijev medved, pa su ga častili kolom i slikali se sa njim, dodavši da se na sreću na kraju sve lepo završilo jer je on u 4 sata ujutru došao kući sa medvedom i zatvorio ga u kavez.

U ZOO vrtu najviše uživaju najmljađi

Posetilaca je najviše u periodu od aprila do oktobra, a prava retkost su dani kada nema nikoga. U vrtu se danas nalazi preko 100 različitih životinjskih vrsta iz celog sveta. U proleće, kada otopli, najviše dolaze deca iz osnovnih škola Sombora i okoline, a često navraćaju i ljubitelji prirode, kao i svi oni koje put tamo slučajno nanese.

Izvor:  RTS