ЗООХИГИЈЕНА У КУЛИ МЕЂУ НАЈУСПЕШНИЈИМ СЛУЖБАМА ЗА УДОМЉАВАЊЕ ПАСА

Зоохигијенска служба „Шапица“ у Кули, већ годинама успешно обавља делатност склањања са улице и удомљавања паса. У њихово прихватилиште смештају се напуштене и изгубљене животиње; животиње чији власници не могу више да се брину о њима и животиње које надлежни орган одузме власнику.

Према речима Дамјана Миљанића, директора ЈКП „Комуналац“, у оквиру којег је организована Зоохигијенска служба, прихватилиште у Кули је међу најбољима у Војводини.

-По броју удомљених и власницима враћених паса, наша служба заиста показује значајне резултате. Обављамо делатност пружања услуга не само на локалном нивоу, већ и на нивоу Западнобачког округа. За сад је сарадња остварена са општином Апатин-

Претходне године удомљено је 70 паса, док је у првих шест месеци ове године већ удомљено 60, што представља један од бољих резултата на нивоу државе. Након што је успостављена сарадња са једном невладином организацијом, недељно се од 3 до 5 паса удоми и у иностранству.

Руководилац Зоохигијене Слободан Бедичин, објашњава да се хватање изгубљених и напуштених паса врши у току редовне контроле (сва насељена места у општини обилазе се најмање једном недељно), по пријави грађана и по пријави надлежних органа, служби, организација или удружења грађана. Поступак хватања врши се на хуман начин, при чему се води рачуна да се пас не злоставља и не излаже прекомерном стресу. Одмах по пријему, врши се чишћење од паразита, а након 15 дана посматрања у карантину, спроводи се стерилизација-кастрација, вакцинација и чиповање. Према особинама и величини, пси се потом распоређују у боксове. Удомљавање пса је потпуно бесплатно.

ЈКП „Комуналац“ добио је и званични цертификат који потврђује континуирану успешност у функционисању Система менаџмента организације у Зоохигијени. Како би наставили у том смеру, планиране су и нове инвестиције у објекат Службе.

-Прво улагање ће бити реконструкција постојећих боксова у циљу побољшања квалитета и услова у тренутном смештајном капацитету, а пројектом су предвиђени и нови боксови- потврђује Миљанић.

Прихватилиште за псе отворено је за посетиоце, укључујући децу школског и предшколског узраста, у циљу упознавања и едукације о збрињавању паса, као и њиховог потенцијалног удомљавања.

Извор: Општина Кула